• Medzinárodný deň žien

          • „Bez žien by bol svet pustý ako lúka bez kvetov, ako nočná obloha bez hviezd, ako srdce bez lásky...“

             

             

            Medzinárodný deň žien je sviatkom žien a boja za ich rovnoprávnosť, ktorý sa  každoročne koná 8. marca.

             

            Je to medzinárodne uznávaný sviatok stanovený OSN k výročiu štrajku 40 000 newyorských krajčírok v roku 1908. Tie bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam.

            Tradícia oslavovať Medzinárodný deň žien bola zavedená v roku 1910 na Medzinárodnej ženevskej konferencii. Po druhej svetovej vojne tento deň začali sláviť viaceré krajiny ako sviatok žien, dokedy ho OSN v roku 1977 nevyhlásila za oficiálny sviatok a vyzvala krajiny sveta, aby venovali jeden deň v roku na oslavy práv žien, rovnoprávnosti a medzinárodného mieru. Počas druhej svetovej vojny bol zrušený a od roku 1938 až do 1945 sa MDŽ nekonal. Po roku 1945 bol obnovený a odvtedy si nežné pohlavie pripomíname každý rok.

            Aj žiaci našej školy popriali svojim mamkám, starým mamám, tetám... veľa zdravia, lásky, radosti za ich starostlivosť i obetavosť a k tomu pridali aj pekný darček, ktorý pre nich vyrobili.
             

          • Zmeny v karanténe a nosení rúšok

          • Karanténa (po kontakte žiaka s pozitívnym):

            Rozlišuje sa, či ku kontaktu s pozitívnym dôjde v rámci školy alebo mimo školské prostredie.

            Kontakt žiaka s pozitívnym v rámci školy:

            1. Žiaci po kontakte s pozitívnym spolužiakom/zamestnancom nejdú do karantény, pokiaľ neprejavujú príznaky ochorenia.
            2. Bezpríznakoví žiaci po kontakte naďalej chodia do školy, ale po dobu 10 dní musia mať horné dýchacie cesty prekryté rúškom (respirátor je odporúčaný).
            3. Podľa vyhlášky ÚVZ majú takéto deti obmedziť po dobu 10 dní svoje sociálne kontakty len na domácnosť a príslušný kolektív triedy.

            Kontakt žiaka s pozitívnym mimo školské prostredie:

            1. Ak má žiak výnimku (prekonanie, očkovanie), karanténa sa na neho nevzťahuje.
            2. Pokiaľ žiak nemá výnimku, zostáva v karanténe tak, ako doteraz (5 dní). Po ukončení doby karantény je žiak povinný nosiť v škole rúško po dobu 5 dní (inde na verejnosti respirátor).

            Izolácia (v prípade žiaka, ktorý je pozitívne testovaný):

            Žiak ide do 5 dňovej izolácie, ktorú v prípade výskytu klinických príznakov ukončuje lekár (nemusí o tom vydať potvrdenie). Po ukončení 5 dňovej izolácie musí žiak nosiť v škole rúško po dobu 5 dní (inde na verejnosti respirátor).

             

            Povinnosť nosenia rúšok:

            Nie je povinné: v triede

            Je povinné: v spoločných priestoroch školy a v prípadoch uvedených vyššie

          • Vážení rodičia a priatelia školy

          •   Pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane! Zákon Vám umožňuje darovať 2% zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie pri ZŠ s MŠ Porúbka 20. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2% pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí.

            Získané finančné prostriedky budú použité na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole, ako aj na skvalitnenie vybavenia školy.

             

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, tu nájdete údaje a informácie.

          • Jarné prázdniny

          • Oznamujeme žiakom a rodičom,  že v dňoch 21. 2 - 25. 2. 2022 -  sú JARNÉ PRÁZDNINY.

            Vyučovanie začne opäť v pondelok 28. 2. 2022

          • Svetový deň chorých

          • 11. deň v mesiaci február patrí chorým pacientom na celom svete. Jeho tradícia sa začala v roku 1992, kedy ho ustanovil pápež Ján Pavol II. Hlavným účelom tohto dňa je vytváranie dobrých skutkov chorým, aby mohli čeliť chorobe v dôstojných podmienkach. Aj naša škola sa tohto roku zapojila s cieľom pomôcť našim pacientom v okresnej nemocnici Sobrance. Žiaci prejavili solidaritu chorým vo forme čerstvého ovocia plného zdravých vitamínov a ručne vyrobené darčeky milých povzbudivých slov. Ďakujeme nemocnici za naše milé prijatie a vrúcne poďakovanie našej škole.

          • ŠALIANSKY MAŤKO

          • Už sme sa nemohli dočkať, kedy súťaže, hlavne tie umelecké, prejdú z online priestoru do priestoru prezenčného. Osobný kontakt s porotou, súťažiacimi a obecenstvom je na nezaplatenie. Tešíme sa, že v takomto prostredí môžeme pokračovať v predkovidových úspechoch v prednese umeleckého slova našich žiakov.

            18. februára 2022 sa v priestoroch CVČ Zvonček v Sobranciach konalo okresné kolo súťaže v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského. Našu školu úspešne reprezentoval v II. kategórii Kristián Sekerák. Ako jediný chlapec obsadil medzi dievčatami veľmi pekné 2. miesto. Tešíme sa z jeho úspechu.

          • Valentín v maskách

          • Fašiangové obdobie je spojené so zábavou a hlavne KARNEVALOM. Každoročne sa na našej škole žiaci tešia na karneval a prípravu fašiangových masiek. Nebolo to ináč ani tento rok. Práve na Valentína sme oslávili fašiangy tým, že vyučovanie prebiehalo v maskách. Žiaci si svoje masky spolu s učiteľmi  predstavili v triedach. Nechýbala zábava, skvelá hudba a rôzne aktivity na hodinách, dokonca ani sladké  a slané občerstvenie.  Na výtvarnej výchove mohli naši žiaci  ukázať svoju kreativitu pri príprave  fašiangových masiek plných farieb a dobrej nálady. Naozaj si dali záležať. Všetky masky boli originálne a dočkali sa zaslúženej odmeny zaujímavou cenou. Poďakovanie patrí aj našim rodičom, ktorí pomohli zhotoviť krásne kostýmy a masky svojim deťom. Spoločne sme prežili krásny deň plný zábavy a radosti obohatený o krásne zážitky.

          • A jaki ti parobok, taka i ja dzivka

          • .... náš projekt v rámci  programu „Vy rozhodujete, my pomáhame“ programu Tesco, v spolupráci s Karpatskou nadáciou vyhral 3. miesto v hlasovaní zákazníkov v našom regióne a získal podporu 300 eur! Keď neprší aspoň kvapká, alebo ako sa hovorí „babka k babce budú kapce“ - tak na kapce sme síce ešte nezarobili, ale hádam na nejakú tú spodnicu a kalapik nám vyjde. Ďakujeme všetkým, ktorí hlasovali za náš projekt.

             Aktualizované výsledky hlasovania sú oficiálne zverejnené aj na stránke: https://tesco.sk/pomahame/

          • 1€ v kuchyni

          • Výzvou pre ôsmakov bolo uvariť jedlo za 1 € tak, aby ochutnala celá trieda. Prebiehali rýchle prepočty a padali rôzne návrhy: halušky s tvarohom, „sáčková“ polievka, palacinky s jahodami a šľahačkou, zemiakové placky, langoše, dokonca aj nič – to by však  neminuli ani jedno euro. Nakoniec dali prednosť tradičnému jedlu a vybrali bryndzové pirohy.

            Už vopred vedeli, že im 1€ bude málo pre všetkých a že prekročia určený limit. Len bryndza a kyslá smotana ich vyšli na 1,50 €, keďže nakupovali bez „akcie“. Zvyšné suroviny ako vajce, slaninku a vopred uvarené zemiaky si priniesli z domu. A vôbec  ich nepočítali do nákladov. Zistili, že za 1 € by dokázali navariť tak pre jedného, nie pre rodinku a už vôbec nie pre ich triedu. Samotné lepenie pirohov im však išlo od ruky a chutili im prenáramne.  

          • Finančná odysea

          • Dňa 14.2.2022 sme si na hodine matematiky zahrali po prvýkrát hru Finančná odysea – De Luxe. Hru začína každý hráč s rovnakými štartovnými podmienkami, nemá žiadne peniaze ani majetok, má len tri počiatočné úvery a chodí mu výplata. Cieľom hry je dosiahnuť finančnú slobodu = oslobodiť sa od všetkých dlhov, mať kúpený dom alebo byt na bývanie. Vytvoriť si pasívny príjem (v hre ide o výšku 1 500 FL  =  finančné limity) a nadobudnúť finančný majetok ( v hre 36 000 FL = súčet hotovosti a investícií). Víťazom sa stáva ten, kto ako prvý dosiahne finančnú slobodu.

            Hoci dnes nikto zo žiakov finančnú slobodu nezískal, hra všetkých úplne zaujala. Snáď sa  postupne dopracujú k finančnej slobode, ale už teraz je zrejmé, že stavajú jej pevné základy.

          • 8. február 2022 – Deň pre bezpečnejší internet

          • Internet – toto slovo hádam každý z nás pozná. Denne sa s ním stretávame, používame ho či už v práci, v škole, v bežnom živote či  vo voľnom čase.  Sme online takmer 24 hodín denne, valia sa na nás z neho informácie, pozitívne ale aj tie negatívne, sme v „obraze“, zavesení na sociálnych sieťach a to nielen dospelí, ale aj deti. Internet je dnes pre nás bežnou súčasťou našich životov. Pracujeme s ním, je pre nás zdrojom informácií, zábavy, možnosťou komunikácie s blízkymi.

            No vieme internet používať bezpečne? Vieme, čo môžeme zverejniť a čo si radšej nechať pre seba?

            Na internete sa často správame, ako keby bol bezpečným miestom. Pritom na ňom číha nespočetne veľa nástrah. Kompetenčné a certifikačné centrum kybernetickej bezpečnosti, Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Národný bezpečnostný úrad a Úrad na ochranu osobných údajov preto spoločne vytvorili informačnú kampaň, v ktorej zhrnuli základné odporúčania z oblasti kybernetickej bezpečnosti.

            K internetu sa dnes dostávajú ľudia najskôr v celej jeho histórii. Kým niektoré generácie mohli novodobú techniku využívať až v neskoršom veku, dnes nie sú deťom cudzie tablety ani mobily. Práve najmladší sa ľahko môžu stať obeťou útočníkov. Viditeľné je nízke povedomie o tom, ako sa v online prostredí chrániť a na čo si dávať pozor.

            Spomínané inštitúcie zostavili takzvanú abecedu bezpečnostného povedomia. Obsahuje 24 prehľadných bodov, vďaka ktorým môže široká verejnosť lepšie spoznať online prostredie.

            Základom sú prirodzená nedôvera, časté aktualizácie a silné heslá. Nemali by chýbať antivírus či dvojfaktorová autentizácia. Ak nechcete prísť o svoje dáta, nezabúdajte zálohovať.

            Abeceda zároveň vysvetľuje aj pojmy, s ktorými sa používatelia už stretávajú, no nemusia poznať ich význam. Slová ako grooming, ransomvér, sociálne inžinierstvo či trójsky kôň už teda nemusia byť neznámou a čím viac o nich verejnosť bude vedieť, tým lepšie sa pred nimi môže chrániť.

             

            Zdroj: https://www.minedu.sk/abeceda-bezpecneho-internetu/

          • Dôležitý oznam

          • Rozhodnutie riaditeľky školy

            o nariadení dištančného vzdelávania

             

            Na základe Vyhlášky 7/2022 ÚVZ SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k izolácií osôb pozitívnych na ochorenie COVID-19 a karanténe osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 a odporúčania RÚVZ MI nariaďujem dištančné vzdelávanie pre žiakov 1. - 9. ročníka z dôvodu karanténnych opatrení  v  období od 01. februára 2022 do 03. februára 2022. Dňa 04.02.2022 sú pre žiakov polročné prázdniny. Prezenčné vyučovanie bude pokračovať dňa 07. februára 2022.

            Dištančné vzdelávanie žiakov bude prebiehať online podľa riadneho rozvrhu.

            Žiaci ročníkov 3., 4., 6., 7. a 9 sú úzke kontakty pozitívnych spolužiakov a musia zotrvať v domácej karanténe do obdobia 02.02.2022 (vrátane). Taktiež sú povinní sledovať svoj zdravotný stav a pri objavení príznakov kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a triedneho učiteľa.

          • Výpis hodnotenia za 1.polrok

          • Vážení rodičia!

            Výpis hodnotenia vyučovacích predmetov a správania vášho dieťaťa za prvý polrok bude dostupný k nahliadnutiu na EduPage dňa 31.1.2022.

            Po prihlásení do rodičovského konta nájdete výpis v nových správach. Je potrebné stlačiť červené tlačidlo „podpísať“.

            Žiak/rodič - ako si pozriem výpis známok v mobilnej aplikácii?

             

            Výpis si môžete aj stiahnuť vo formáte pdf.

             

            Polročné hodnotenie bude súčasťou vytlačeného vysvedčenia až na konci školského roka, kedy žiak dostane vysvedčenie s hodnotením za obidva polroky.

            Žiaci 1.ročníka dostanú výpis polročného hodnotenia aj v tlačenej podobe.

          • „Komu še ňeľeňi, tomu še žeľeňi“ – Rodičia deťom

          • Naše RZ, vďaka aktivite a ochote jeho členov, v minulom roku vypracovalo a podalo projekt s názvom „Komu še ňeľeňi, tomu še žeľeňi“ – Rodičia deťom, ktorý bol v decembri  schválený hodnotiacou komisiou Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky - program Podpora regionálneho rozvoja, v plnom rozsahu. Po jeho úspešnej realizácii by v školskej záhrade mal stáť altánok s novými edukačnými tabuľami, oddychovou zónou, pocitovým chodníkom, vyvýšenými záhonmi aj novým oplotením.

             

            Viac o projekte: "Komu še ňeľeňi, tomu še žeľeni"

          • Spolu múdrejší 3

          • Naši učitelia a žiaci sa už po tretíkrát úspešne zapojili  do projektu Spolu múdrejší 3. Učitelia sa budú svojim žiakom venovať individuálne, či v malých skupinkách počas 4 mesiacov do konca školského roka. Veríme, že sa nám spolu podarí zvládnuť všetky nedostatky, ktoré sme pociťovali v posledných dvoch rokoch. Ďakujeme ministerstvu školstva za výzvy, ktoré nám ponúka.

          • Nástup do školy 10.01.2022

          • Nástup žiakov 1. - 9. ročníka po vianočných prázdninách je 10.01.2022 v riadnom režime.

            Pri nástupe do školy rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka. Triedny učiteľ eviduje vyhlásenie prostredníctvom Edupage, alebo v písomnej forme.

            Pred nástupom do školy by mal byť žiak otestovaný samotestom v domácom prostredí a rodič by mal výsledok testu nahlásiť triednemu učiteľovi. Tým sa zabezpečí zdravotne nezávadná a plnohodnotná prevádzka školy.

          • Dôležitý oznam!

          • Vážení rodičia!

            V súvislosti s nástupom detí do škôl od 10.1.2022 a plánovanou distribúciou ďalšej várky samotestov vás prosíme:

            v prípade, ak ste v minulom období (august - december) vykonali  nejaké samotesty a nedopatrením ich nenahlásili cez eduapge, dohláste - NIE VYKONAJTE- ich teraz, do 6.1.2022. Ako dátum vykonania testu uveďte 5.1. resp. 6.1., hoci boli testy použité v predchádzajúcom období. Ešte raz upozorňujeme, že ide len o dohlásenie už vykonaných testov, ktoré ste nedopatrením nenahlásili.

             

          • Niečo sa končí a niečo začína....

          •  

            Vážení rodičia, milí žiaci, drahí kolegovia, priatelia školy! Aj keď my v škole hodnotíme úspešnosť školského roka, nedá sa nezastaviť, neobzrieť sa späť, nepoďakovať, keď o chvíľočku sa prehupneme z čísla 2021 do vyššieho 2022.

                   Celý rok 2021 nebol jednoduchý, ak by sme to mali vyjadriť jedným slovom, každý by použil niečo iné.  Pre nás v škole by to mohlo byť slovo POUČNÝ. Z mnohých situácií sme sa poučili a mnohému sme sa naučili. Naučili sme sa byť zodpovední, samostatní, ústretoví, pomáhať si navzájom, tešiť sa aj z maličkostí. Naučili sme sa rozdávať radosť a úsmev, dobré rady a nápady. Aj keď sme veľa dní strávili doma, nezabudli sme, ako chutí priateľstvo a naše spoločné chvíle. Nezabudli sme na radosť z našich  spoločných stretnutí na slávnostných akadémiách, a preto Vám ich, aj keď iba po kvapkách, ponúkame v online priestore.

            Tento rok bol ťažký pre mnohých, naprieč celou spoločnosťou, no my sme ho spolu zvládli. Vy, žiaci, rodičia, učitelia aj naši zamestnanci. Teším sa, že sme ho všetci zvládli bez ujmy na zdraví, aj keď niektorí ste sa s chorobou dosť potrápili. 

                Teším sa, že sme sa rýchlo popasovali so všetkými problémami, že napriek ťažkostiam, ktoré postavila pred nás mimoriadna situácia, sme aj v tomto roku nepoľavili. Naopak, mnoho aktivít sa nám podarilo zrealizovať a ďalšie sú na dobrej ceste. Krásne sa nám rozzelenala škola zvnútra aj zvonka a verím, že s prichádzajúcou jarou sa ešte zazelená viac. Vďaka dotáciám a úspešným projektom, vďaka nadáciám a darcom sme všetky triedy vybavili nielen kvalitnou itechnikou, ale aj novými pomôckami. Vďaka chuti, šikovnosti a talentu našich učiteľov a zamestnancov sme nádhernými maľbami oživili a zútulnili priestory v škole aj v našej materskej škole. Snažili sme sa nielen o krásu vonkajšiu, aj keď platí, že najprv jeme očami, ale aj o zdravie a dušu všetkých nás. Snažili sme sa aj v školskej jedálni zapracovať kvalitnejšie, zdravšie a hlavne pestré jedlá. A pre rozvoj a napredovanie nášho ducha sme pripravovali rôzne aktivity, hlavne počas prezenčného vzdelávania. Využili sme na to aj časť letných prázdnin, kedy sme s chuťou prichádzali do školy a doplnili si deficit spoločnej zábavy, súťaží a výletov. Od októbra sa všetci snažíme doplniť zabudnuté či nenadobudnuté vedomosti doučovaním, lebo „Spolu budeme aj múdrejší.

               Za všetko sa patrí na záver roka poďakovať Vám, drahí zamestnanci, žiaci a rodičia. Ďakujem aj nášmu zriaďovateľovi za úspešnú spoluprácu a podporu. Za výraznú pomoc pri realizácii projektových aktivít ďakujem nášmu rodičovskému združeniu a jeho aktívnemu vedeniu. Ďakujem aj Lesnému spoločenstvu v PorúbkeSobranciach a nášmu ekoaktivistovi Martinovi Danilákovi, Dopravnému ihrisku, CPPaP, odb.zamestn. školského úradu v Sobranciach.

            Poďakovanie patrí ministerstvu školstva za promptné usmerňovanie a pomoc pri zvládaní  mimoriadnej i finančnej situácie a za mnohé výzvy, do ktorých sme sa mohli úspešne zapojiť.

            Ďakujem aj Nadácii Pontis, Karpatskej nadácii, Tesco, Ekoalarm, VSE a SPP za všetky ich finančné aj nefinančné prostriedky, ktorými obohatili náš malý školský priestor.

            Veľmi si cením spoluprácu so všetkými organizáciami aj jednotlivcami.

            Aktuálny rok sa nám pomaly blíži ku svojmu koncu a nikto z nás nevie, čo ho čaká v tom nasledujúcom 😉

            Je pred nami 365 dní, celý rok nových šancí a príležitostí. Môžeme na sebe pracovať, zdokonaľovať sa, malými krokmi sa meniť...

             

            Dovoľte mi z celého srdca zaželať Vám v novom roku pevné zdravie, pokoj v rodinách, veľa pracovných a osobných úspechov. Prajem Vám všetko dobré v novom roku 2022!

             

            Mgr. Marta Sekeráková 

            riaditeľka školy       

             

    • Napíšte nám

      Ak máte akékoľvek otázky ohľadom štúdia na našej škole, napíšte nám správu prostredníctvom tohto formulára. Na vaše otázky radi odpovieme.
      komunikujem so serverom, počkajte, prosím