• Mikuláš na škole

          •   Svätý Mikuláš z Myry bol kresťanský biskup, ktorý žil na prelome 3. a 4. storočia. Jeho najznámejším činom bolo zachránenie troch dcér, ktorých otec prišiel o všetky peniaze. Mikuláš im pomohol tak, že tri noci po sebe im dal na okno v mešci peniaze.

              Aj tento rok zavítal na našu školu so svojimi pomocníkmi anjelom a čertmi. Žiaci v triedach privítali Mikuláša básničkami a pesničkami. Mikuláš ich za to odmenil sladkou odmenou. Žiaci sa z jeho príchodu veľmi tešili, maličkí sa čertov báli.

          • Tvorivosť našich žiakov a ich rodičov

          • Na hodinách prírodovedy sa štvrtáci učili o vesmíre. Táto kapitola našich štvrtákov veľmi zaujala a  doma si vytvorili projekt s názvom Slnečná sústava.  Podľa vlastných predstáv vytvorili makety slnečnej sústavy a planét.  Modely sa žiakom veľmi vydarili, preto sme ich vystavili na hlavnej chodbe, kde si ich môžu pozrieť aj ostatní žiaci našej školy. Ďakujeme žiakom  a ich rodičom, ktorí im pomáhali, využili svoju tvorivosť  a našli si čas vytvoriť tieto krásne slnečné sústavy.

          • Úspechy v stolnom tenise

          • Prvý decembrový piatok, 2.12.2022, sa konalo krajské kolo v stolnom tenise chlapcov v Margecanoch.

            Naši chlapci (Mišo Gavula, Denis Kudrík, Majo Schnelly a Tobias Miňo), ktorí 8. novembra obhájili v Sobranciach na okresnom kole prvé miesto našej školy z minulého roka, pocestovali aj na spomínané krajské kolo do Margecian.

            Chlapci sa na krajskom kole snažili, za čo im patrí pochvala a veľké ĎAKUJEME.

            Taktiež ĎAKUJEME aj dievčatám (Františka Stružáková, Vika Kudláčová, Ninka Kaščáková a Lenka KOstičová), ktoré 10. novembra získali na okresnom kole krásne 2. miesto.

          • Deň počítačovej bezpečnosti – 30. november

          •         Deň počítačovej bezpečnosti (30.11) je udalosť, ktorá má ľuďom pripomenúť potrebu chrániť svoje počítače a svoje osobné údaje. Bez počítačov, smartfónov, rôznych digitálnych technológií a internetu si už hádam náš život nevieme ani predstaviť. Vďaka nim sa dozvedáme tie najaktuálnejšie informácie, pomáhajú nám pri vzdelávaní, učení, práci, slúžia na komunikáciu s priateľmi... No tieto zariadenia a  internet nemusia byť vždy bezpečným miestom.

                   Často a bez uváženia na rôznych stránkach, v aplikáciách zverejňujeme svoje fotografie, myšlienky, názory, miesto aktuálneho pobytu a iné osobné údaje. Akosi zabúdame na to, že na opačnom konci nemusí sedieť chlapec/dievča s vekom a fotografiou, ktoré si udáva. Elektronická komunikácia má viacero špecifík, vďaka ktorým pôsobí strata zábran. Prebieha s pocitom anonymity a nepostihnuteľnosti, sťažuje empatiu. Keď sa na nás nikto nepozerá, dovolíme si viac a správame sa uvoľnenejšie a odvážnejšie, nakoľko pociťujeme menší tlak spoločenských noriem. Táto „prílišná online uvoľnenosť“ sa tiež nazýva aj dizihibičný efekt. Ide o znižovanie zábran a opatrnosti ľudí na internete z dôvodu pociťovanej anonymity.  Práve táto uvoľnenosť je dôvodom, pre ktorý sú ľudia v komunikácii online odvážnejší a agresívnejší. Dovolia si tak to, na čo by tvárou v tvár nemali odvahu. Príkladom sú agresívne prejavy a nekorektná komunikácia:

            • Formou jednotlivých incidentov ako trolling, nenávistné prejavy online (cyberhate).
            • Systematickou formou ubližovania: kyberšikanovanie (cyberbulling, či prenasledovanie online (cyberstalking).

                    O týchto témach a o  množstve ďalších pojmov spojených s nástrahami na internete sme so žiakmi posledný novembrový týždeň diskutovali na hodinách informatiky. Pozreli sme si náučné videá, ktoré vznikli už pred pár rokmi s podporou MV SR. Prostredníctvom príručky digitálnej bezpečnosti od firmy ESET – bezpecnenanete.sk, sme si vyskúšali rôzne aktivity.  Žiaci sa aktívne zapájali do diskusie, aktivít a z hodiny si odniesli cenné informácie, rady a hlavne to, ako sa v dnešnej internetovej dobe nenechať oklamať.

          • iBOBOR – Informatická súťaž

          •      Celý týždeň od 7. novembra do 11. novembra 2022 sa niesol v súťažnom duchu. Niekoľko našich žiakov sa zapojilo do medzinárodnej informatickej súťaže iBobor. Naši žiaci súťažili v štyroch kategóriách – Drobec (2.-3. ročník), Bobrík (4.-5. ročník), Benjamín (6.-7. ročník) a Kadet (8. – 9. ročník). Statočne sa popasovali s náročnými úlohami, ktoré preverili ich logické i algoritmické myslenie a schopnosť využívať informačno-komunikačné technológie v rozličných úlohách. O tom, že úlohy boli skutočne náročné, svedčí aj percentuálna úspešnosť v jednotlivých kategóriách.

                  V kategórii Drobec na Slovensku súťažilo 24 566 súťažiacich, z toho bolo 17,91 % úspešných riešiteľov. Na našej škole v tejto kategórii súťažil 1 žiak 3. ročníka. Náš žiak  -Matúš Javorský v tejto kategórii, bohužiaľ, tesne minul štatút úspešného riešiteľa, mal úspešnosť krásnych 68,54 %.

                 V kategórii Bobrík súťažilo 32 369 súťažiacich, z toho bolo 20,97 % úspešných riešiteľov. Na našej škole v tejto kategórii súťažilo deväť žiakov 4. a 5.  ročníka. Úspešnými riešiteľmi sú: Richard Timko s úspešnosťou 97,04% , Kristián Sekerák  s úspešnosťou  95,79%,  Michal Polák, Lenka Okohribová a Marek Cifrák s úspešnosťou 84,02 % a Ema Filipová s úspešnosťou 79,03 %.

                  V kategórii Benjamín  súťažilo 27 676 súťažiacich, z toho bolo 15,25 % úspešných riešiteľov. Na našej škole v tejto kategórii súťažilo 11 žiakov. Úspešným riešiteľom v tejto kategórii bol žiak 7. ročníka Jaroslav Andrus s úspešnosťou 86,44 %.

                 V kategórii Kadet  súťažilo 22 385 súťažiacich, z toho bolo 38,10 % úspešných riešiteľov. Na našej škole v tejto kategórii súťažili 3 žiaci. Úspešnými riešiteľmi v tejto kategórii boli dvaja žiaci 8. ročníka  Michal Gavula s úspešnosťou 75,34 % a Klaudia Vaľková s úspešnosťou 67,98 % .

          • „Nechajte ma byť takou, aká som.“ Príbeh Anny Frankovej

          • Dňa 16.11. 2022 sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili putovnej výstavy o Anne Frankovej v Sobranciach. Niesla sa pod názvom „Nechajte ma byť takou, aká som.“

            Tu sa prostredníctvom žiakov Gymnázia v Sobranciach, ktorí túto výstavu pripravili a formou rovesníckeho vzdelávania prezentovali, dozvedeli o silnom príbehu nemeckej Židovky Anny Frankovej, ktorá sa počas 2. svetovej vojny ukrývala spolu s rodinou a priateľmi v holandskom Amsterdame pred nacizmom.

            Známy je aj denník Anny Frankovej, ktorý sa stal jedným zo symbolov tragického osudu miliónov ľudí židovského pôvodu počas druhej svetovej vojny. Dostala ho na svoje trináste narodeniny, no vtedy ani netušila, aké významné posolstvo bude niesť. Listy denníka vypĺňala počas dvoch rokov svojho života, keď sa ukrývala pred nacistickým režimom.

            V denníku zachytáva svoje vnímanie sveta okolo, strasti, stratu súkromia, obavy, ale aj pocity lásky a nádeje na svetlú budúcnosť.

            Táto medzinárodná putovná výstava z dielne Anne Frank House v Amsterdame zoznamuje na pozadí príbehu Anny Frankovej mladú generáciu s aktuálnymi témami, ako sú diskriminácia, extrémizmus, antisemitizmus, popieranie holokaustu a rasovú nenávisť. Je zdvihnutým prstom v demokratickej spoločnosti, v ktorej žijeme.

             

          • Zlatý matičný hlások

          • ,,Špivanki, špivanki dzeže sce še vžaľi, či sce z ňeba spadľi a či v haju rošľi.

            Z ňeba me ňespadľi, v haju me ňerošľi, ľem nás šikovne dzivčatá i parobčatá našľi.“

            Dňa 24. novembra  sme sa zúčastnili regionálnej súťaže ,,Zlatý matičný hlások“, ktorej hlavným cieľom bolo pestovať a rozvíjať u detí cit ku kráse svojho regiónu, prírody, ľudového umenia a spoznávať kultúrne dedičstvo našich predkov. Ľubozvučné melódie predniesli žiaci  mnohých základných škôl z okresu Sobrance i Michalovce.  Nechýbali sme aj my. Zo súťaže sme si doniesli krásne Zlaté pásmo, ktoré vyspieval Kristián Sekerák, žiak 5. ročníka a Bronzové pásmo, v ktorom sa umiestnila žiačka 1. ročníka  Emka Triščáková. Spevákom ďakujeme za reprezentáciu našej školy a srdečne BLAHOŽELÁME.

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            dňa 18. novembra 2022 (piatok)

            udeľuje riaditeľka ZŠ s MŠ Porúbka žiakom 1. –  9. ročníka 

            riaditeľské voľno z organizačných dôvodov.

            Zároveň oznamujeme, že z uvedeného dôvodu bude prerušená

            aj prevádzka školskej jedálne, ŠKD a MŠ.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • ,,Knihy nám prinesú múdrosť automaticky, ale môžu byť aj cestou, ako sa k nej dostať.“

            Medzinárodný deň školských knižníc vyhlásila Dr. Blanche Wools, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva. Pripomína sa od roku 1993. Tento deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu ku knihám, školskej knižnici, čítaniu a poznávaniu a získavanie väčšieho počtu milovníkov literatúry. Pripomína sa každý štvrtý októbrový pondelok. Tento rok pripadol tento deň na 22. októbra.

            „Kvetiny a knihy sú pre mnoho ľudí práve tak potrebné ako denný chlieb.“

            Aj v tomto školskom roku si tento deň aktívne pripomenuli aj žiaci našej školy. Oslavy školskej knižnice sa u nás začali tvorbou záložiek žiakov 5. – 9. roč. na hodinách výtvarnej výchovy. Výrobou záložiek sme sa zapojili do projektu Záložka do knihy spája školy. Vyrobené záložky si naša škola vymenila s partnerskou školou  Gymnáziom v Pezinku.

            Oslavy školskej knižnice pokračovali 22. októbra návštevou knižnice žiakov 1. a 2. ročníka. Tu ich privítala pani knihovníčka spolu s Elzou a Olafom, ktorí si pre deti pripravili zaujímavé aktivity. Na pomoc si zavolali aj kamarátov piatakov, ktorí deťom čítali knihu o Elze a Olafovi.  Na druhý deň si druháčikovia priniesli do školy obľúbenú knihu, z ktorej potom čítali ostatným kamarátom v triede.  Cieľom aktivít bolo zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici a k čítaniu prostredníctvom spoznávania nového.

            ,,Svet je nádherná kniha „, ale nemá cenu pre toho, kto v nej nevie čítať!“

          • Potešenie pre našich rodičov a starkých

          • Posledný októbrový deň v škole bol nezvyčajne rušný. Školskou jedálňou sa rozliehal nádherný spev, smiech aj potlesk za tanečné kreácie, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani v SĽUKu. Kolektív učiteliek pripravil pestrý program s ľudovým rozprávaním, básňami, piesňami aj tancom. Programom na ľudovú nôtu si žiaci chceli uctiť a poďakovať sa svojim rodičom a starým rodičom za ich lásku a pomoc. Žiaci tradične nesklamali a ukázali, že v sebe skrývajú malých umelcov.

          • Ako sa správne starať o zúbky

          • Dňa 19. októbra 2022 sme v našej škole privítali dentálnu hygieničku, Bc. Martinu Ivanovú.  Žiakom 7- 8. roč.   a prvého stupňa  porozprávala  ako sa správne starať o zuby. Vysvetlila im, prečo je dôležitá zubná hygiena, ako si treba čistiť zuby, prečo je dôležitá pravidelná a dôkladná starostlivosť o zuby mliečne a aj tie trvalé. Poučila ich o tom, že je dôležité čistiť aj medzizubné priestory, aké kefky a pasty by mali používať, ako často kefku meniť. Žiakom sa beseda páčila, aktívne sa zapájali do diskusie a sľúbili, že sa o zuby budú dobre starať.

            Držíme im palce.

          • Jesenné prázdniny

          • Oznamujeme žiakom a rodičom,  že v dňoch 28. - 31.10. 2022 (piatok-pondelok) sú JESENNÉ PRÁZDNINY.

            V utorok 01. 11. 2022 je štátny sviatok - Všetkých svätých 

            Vyučovanie začne opäť v stredu 02.11.2022

          • Otec misionár v našej škole

          • ​​​​​​

            ​​Dňa 13.10.2022 navštívil našu školu o. Daniel Atanáz Mandzák, ktorý sa v rámci hodín náboženskej výchovy stretol so žiakmi oboch obradov, rozprával im o poslaní kňaza, misionára v dnešnej spoločnosti, pútavo priblížil život dvoch misionárov o. Jána Ivana Mastiliaka a blaženého hieromučeníka Metoda Dominika Trčku.

             

            Zapojili sme sa do kampane

            Milión detí sa modlí ruženec za jednotu a pokoj

            Táto modlitebná iniciatíva pápežskej nadácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi chce pomôcť rozdúchať plameň viery v silu modlitby. Modlitba s dôverou dieťaťa môže skutočne zmeniť svet, poraziť zlo a priniesť pokoj. Modlitba svätého ruženca spoločne s deťmi posilní jednotu v Cirkvi a medzi národmi. Sme totiž povolaní, aby sme tvorili jednu veľkú rodinu zjednotenú v modlitbe naprieč národmi. Modlitba buduje vzťah lásky k Bohu a k blížnemu.

            Ruženec otvára naše srdcia pre konkrétnu pomoc núdznym, trpiacim a prenasledovaným, v ktorých vidíme samotného trpiaceho Krista.

          • Účelové cvičenia

          • Účelové cvičenia sme 6. a 7. októbra 2022 realizovali v 5. – 9. ročníku. Pred realizáciou sme vykonali prípravu z teoterickej časti učiva v rozsahu 3 vyučovacích hodín z predmetov riešenie mimoriadnych situácií – civilná ochrana, zdravotná príprava, pohyb a pobyt v prírode. Praktickú časť účelových cvičení sme začali prejdením trasy od školy po chodníku cez celú obec Porúbka, pokiaľ sa dalo prejsť po asfaltovej ceste. Lesným a poľným cestám sme sa vyhýbali kvôli premočenému terénu a dlhej rannej rose, vynechali sme preto aj tradičnú opekačku. Po návrate do školy  jednotlivé triedy prechádzali  tromi stanovišťami, kde  riešili hlavne praktické i teoretické úlohy. Najlepšie sa na stanovištiach darilo ôsmakom a deviatakom.  Našli sme si  čas aj na šport, rozhovory a prežili sme krásne slnečné dopoludnie. 

          • Biela pastelka

          • Naša škola sa aj tento rok zapojila do verejnej zbierky biela pastelka. Žiaci deviateho ročníka tento rok vyzbierali vyše 200 €, všetkým zúčastnením ĎAKUJEME 

            Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

            Bielu pastelku organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, je občianske združenie, ktorého členmi sú ľudia so zrakovým postihnutím, ich priatelia a príbuzní. Poslaním združenia je poskytovanie sociálnych služieb, obhajoba záujmov ľudí so zrakovým postihnutím zameraná na vytváranie rovnakých príležitostí, zabezpečenie rovnakého zaobchádzania a realizáciu pozitívnych opatrení na prekonávanie a kompenzáciu dôsledkov zrakového postihnutia. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje klientom bezplatne vo všetkých krajoch Slovenska.

            https://bielapastelka.sk/

          • Florbal

          •  Florbal je športom, ktorý v posledných rokoch zažíva obrovský boom. Je to kolektívny šport, ktorý sa podobá  pozemnému, ľadovému hokeju. Naša škola sa môže pochváliť okresným prvenstvom v tomto novodobom športe.

            Dňa 4.10.2022 sa na II. ZŠ v Sobranciach uskutočnila súťaž vo florbale žiakov 5.-9. ročníka a dňa 06.10.2022 súťaž vo florbale žiačok 5.-9. ročníka. Medzi piatimi školami v okrese vybojovali obe naše družstvá nádherné 3. miesto. Sme na nich pyšní a srdečne blahoželáme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023

          •     Septembrom končí leto, čas dovoleniek a prázdnin a začína opäť školský rok plný povinností. Po letnej prestávke aj naša škola opäť otvorila svoje brány pre našich žiakov.

                 Na úvod našej slávnosti zaznela štátna hymna, po ktorej sa krásnou básňou k učiteľom a žiakom prihovorila naša štvrtáčka Sárka. Pani riaditeľka nás všetkých privítala a popriala našim žiakom úspešný štart do nového školského roka. Do školských lavíc prvýkrát zasadli naši prváci, s ktorými sme sa zoznámili už v letnej škole.

            Všetkým žiakom, učiteľom a rodičom prajeme do nového školského roka veľa úspechov, trpezlivosti a úsmevu.

          • Letná škola

          • Dnes sa v našej škole po roku opäť ukázala Pipi a odštartovala s nami tohtoročnú Letnú školu :-) 

             

            Prvý deň :-)

             

            Druhý deň :-) 

            Tretí deň sme si užili na kúpalisku v Sobranciach :-)

            Vo štvrtý deň sme vyrazili na dopravné ihrisko :-)

            Posledný deň prvého týždňa našej letnej školy sme objavovali čaro chémie a matematiky :-)

            Druhý týždeň letnej školy sme odštartovali spoločne s DHZO Porúbka :-) Tí si pre nás pripravili súťaže a penovú show ;)

            Utorok druhého týždňa letnej školy sme začali v škole vzdelávacími aktivitami a pokračovali sme schladením na kúpalisku v Sobranciach .-)

            V stredu druhého týždňa sme sa v škole venovali pohybovým a vzdelávacím  aktivitám. 

            Vo štvrtok sme sa pod vedením nášho absolvetna Ing. Martina Danilaka vybrali na exkurziu na Senné rybníky, kde sme okrem iného pozorovali aj mnoho druhov vtáctva. 

            Šťastné deti a veľa smiechu, s týmto heslom sme sa pustili do posledného dňa našej letnej školy. Pre deti sme si nachystali veľa pohybových aktivít vonku, kde si deti zasúťažili ale sa aj zahrali. Keď už nám bolo vonku teplo tak sme sa presunuli do vnútra na našu chodbu kde sme sa vyšantili pri tanečných hrách. Na záver sa k deťom prihovorila pani riaditeľka, od ktorej naši žiaci dostali certifikáty o absolvovaní letnej školy a sladkú odmenu. Na rodičov sme počkali pri tanečných rytmoch :-) 


            Všetkým detičkám a rodičom ďakujeme :-) Milí žiaci tešíme sa na Vás 5. septembra v školských laviciach. :-)

    • Napíšte nám

      Ak máte akékoľvek otázky ohľadom štúdia na našej škole, napíšte nám správu prostredníctvom tohto formulára. Na vaše otázky radi odpovieme.
      komunikujem so serverom, počkajte, prosím