• Vianočné prázdniny

          • Oznamujeme rodičom a žiakom, že v dňoch 

            23.12.2023 - 07.01.2024 -  sú  VIANOČNÉ  PRÁZDNINY.

            Vyučovanie začne opäť v pondelok 08.01.2024

          • Vianočná akadémia

          • Nádherná atmosféra, úžasné deti, ešte viac tínedžeri .Piesne, koledy, tance, scénky, vinše...všetko zaujímavo zmiešané a hlavne s ľahkosťou,láskou a pokorou odprezentované pred bohatým publikom.

            Ďakujeme deťom aj učiteľkám za prekrásny zážitok.

            Prajeme všetkým pokojné a požehnané sviatky a šťastný Nový rok!

          • Konferencia - ,,Náš zákazník, náš Pán“

          • Žiačka Ema Filipová sa v októbri zapojila do súťaže Ochrana spotrebiteľa, vytvorila leták s názvom Originál alebo fejk formát A4. Leták postúpil ďalej a pozvali ju na Konferenciu ,,Náš zákazník, náš Pán“ na ZŠ s MŠ Palín, kde bolo potrebné prezentovať leták pomocou posteru formát A1, pred 3- člennou komisiou. Na konferenciu boli pozvaní 2 žiaci, našu školu zastupovali žiaci Ema Filipová a Marek Cifrák zo 6. ročníka.

          • Školské kolo Pytagoriády 2023

          •  V dňoch 12. a 13. decembra 2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo Pytagoriády elektronicky. Žiaci 60 minút riešili 15 úloh. Každá úloha bola hodnotená 1 bodom, za každé ušetrené 4 minúty mohli získať tiež 1 bod.

            V jednotlivých kategóriách sme mali úspešných riešiteľov týchto žiakov:

            Kategória P3: Samuel Lechman - 23 bodov, Daniel Seliga - 19 bodov, Jakub Mihaľo – 19 bodov, Timea Popovičová – 18 bodov, Tamara Miňová – 18 bodov. Kategória

            P4: Matúš Javorský – 18 bodov Kategória

            Úspešný riešiteľ musel získať minimálne 10 bodov.

            Z každej kategórie prví 3 úspešní riešitelia postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční dňa 9. apríla 2024 v Sobranciach.

            Blahoželáme úspešným riešiteľom.

          • Mikulášske prekvapenie

          • Každoročne pre nás Mikuláš pripraví pekné prekvapenie. V tomto roku nám Mikuláš „svoj deň“ spestril návštevou divadelného predstavenia Ako išlo vajce na vandrovku v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Známa rozprávka bola veľmi pôsobivo podaná s hlbokými myšlienkami – všetko nepríjemné a zlé, ktoré sa nám môže v živote prihodiť, sa dá zniesť s humorom a pozitívnym naladením. Žiaci si odnášali okrem zážitkov aj poučenie – Dôležité je, aby človek človeka mal rád a pristupoval k nemu s úctou a rešpektom. Cestou domov sme už tradične zašli otestovať našu finančnú gramotnosť v praxi a nakúpiť suveníry a darčeky do Tesca. Veľmi milé bolo, že deti mysleli na všetkých v rodine...

          • Mikuláš, Mikuláš, čože dobrým deťom dáš... ?

          • Sv. MIkuláš spolu so Snehulienkou, anjelíkmi a nezbednými čertíkmi nás navštívili aj tento rok.  Potešili sa mu nielen žiaci našej školy, ale aj detičky v materskej škole. Mikuláša pozdravili nádhernými koledami i básničkami. 

            Všetkých, ktorí v uplynulom roku boli dobrí a poslúchali odmenil sladkou odmenou. 

            Na tých menej poslušných zakýval a povedal - Ho! Ho! Ho!

             

            Ďakujeme rodine Brejchových za milé sladké prekvapenie. 

          • Deň počítačovej bezpečnosti

          •   Deň počítačovej bezpečnosti (30.11) je udalosť, ktorá má ľuďom pripomenúť potrebu chrániť nielen svoje počítače ale aj smartfóny, tablety a hlavne svoje osobné údaje. Na tieto témy sme sa pozreli spoločne so žiakmi 3. a 4. ročníka. Predstavili sme si Hrdinu internetu od Google. Väčšina žiakov veľmi dobre pozná filmy o superhrdinoch, tak sme si spoločne pomenovali, aké vlastnosti by mal spĺňať každý z nás, aby sme mohli byť Hrdinom internetu.

              Hrdina internetu má spĺňať schopnosti internetovej:

            • Láskavosti – Láskavosť je cool.
            • Odvahy – Ak máš pochybnosti, poraď sa.
            • Ostražitosti – Zdieľaj s rozumom.
            • Šikovnosti – Nenaleť fejkom.
            • Sily – Chráň ši svoje tajomstvá.

             My sme si spoločne zahrali dobrodružnú online hru od Google – Interland, vďaka ktorej môžeme získať základné informácie o digitálnej bezpečnosti. Žiaci sa zahrali a spoločne získali schopnosť internetovej Sily. Každý žiak dostal aj certifikát o získaní tejto internetovej schopnosti.

          • iBobor

          • Celý týždeň od 6. novembra do 10. novembra 2023 sa niesol v súťažnom duchu. Niekoľko našich žiakov sa zapojilo do medzinárodnej informatickej súťaže iBobor. Naši žiaci súťažili v štyroch kategóriách – Drobec (2.-3. ročník), Bobrík (4.-5. ročník), Benjamín (6.-7. ročník) a Kadet (8. – 9. ročník). Statočne sa popasovali s náročnými úlohami, ktoré preverili ich logické i algoritmické myslenie a schopnosť využívať informačno-komunikačné technológie v rozličných úlohách. O tom, že úlohy boli skutočne náročné, svedčí aj percentuálna úspešnosť v jednotlivých kategóriách.

            V kategórii Drobec sme mali dvoch úspešných riešiteľov a to Dianku Filipovú s úspešnosťou 81,87% a Samka Šalapku s úspešnosťou 74,19%. V kategórii Bobrík sme mali jedného úspešného riešiteľa - štvrtáka Matúša Javorského s úspešnosťou 85,21%. V kategórii Benjamín sa na našej škole nepodarilo ani jednému súťažiacemu dostať sa k úspešným riešiteľom. V kategórii Kadet sme mali dvoch šikovných úspešných riešiteľov Michala Gavulu s úspešnosťou 76,44% a Klaudiu Vaľkovú s úspešnosťou 76,44% .

          • ŠARKANIÁDA

          • Základnú školu opäť po roku ovládli šarkany. Toto podujatie je obľúbenou aktivitou pre všetkých žiakov, ktorá sa  organizuj každoročne v jesennom období. Zúčastnilo sa jej 19 žiakov z 1.- 4.ročníka.

            Všetkých čakali pekné ceny.

            Pozrite sa, ako vyzerali naše tohtoročné šarkany...

          • Deň s ochranármi

          • Dňa 13.11. k nám zavítali ochranári, aby spolu s najmenšími žiakmi odhalili tajomstvá lesa a jeho význam. Zaujímavá pre nich bola nielen beseda s Martinom v triede, ale aj interaktívna hra v exteriéri, ktorá žiakom ukázala, aká zložitá je väzba medzi jednotlivými zložkami lesných ekosystémov. Žiaci sa veselo zahrali a spoločne sme si aj pozreli, ako sa nám ujali stromčeky, ktoré sme pred časom s Martinom vysadili na našom školskom dvore.

          • Čas plynie ako rieka....

          • „A či je to zlé, a či práve naopak, keď je čas rýchlejší než vy sami, predbieha vás vo dverách, na ulici, v rade na zmrzku, keď dni ubehnú ako v rýchliku, noc prehrmí, ako malá letná búrka, je tu ďalší deň, týždeň, mesiac....a tie roky, ktoré od .........rátam, listujem v knihe, pozorujem sa v zrkadle..“

            Čas sa zastaviť nedá, no na trošku sa nám ho predsa podarilo uchmatnúť a venovať ho našim bývalým zamestnancom. Pripravili sme posedenie pri čajíku a chutných koláčikoch, ktoré s láskou pre nich napiekli kolegovia. Samozrejme sme im venovali kytičku uvitú z krásnych spevov, tancov i vtipného slova od našich šikovných žiakov. Spolu sme si zaspomínali na časy, keď pracovali u nás v škole. So záujmom si obhliadli, čo všetko sa zmenilo v priestoroch školy, čo pribudlo, čo ubudlo. Nahliadli aj do svojich tried, ktoré ich celkom očarili svojou domáckou pohodou.

            Veríme, že tak ako potešili oni nás svojou prítomnosťou, že aj my sme ich potešili tým, že na nich nezabúdame.

          • ..a máme aj zlaté dievčatá !!

          • Dnes 9. 11. 2023 sa konalo okresné kolo v stolnom tenise žiačok. Naše dievčatá v zložení Laura Kudláčová, Zuzka Pavlišinová, Diana Kudláčová a náhradníčka Tímea Kostičová sa nenechali ničím zastaviť a umiestnili sa tak ako chlapci na krásnom prvom mieste.

             

            Dievčatám srdečne gratulujeme a držíme prsty na krajské kolo !

          • Opäť zlatí chlapci

          • Dnes 7. novembra 2023 naši šikovní chalani v zložení Mišo Gavula, Denis Kudrík, Majo Schnelly a náhradník Kiko Sekerák do tretice obhájili zlato na okresnom kole v stolnom tenise žiakov. Po víťazstvo si išli s jasným cieľom a bez jedinej prehry.

            Chalanom gratulujeme a držíme prsty na krajské kolo !!!

          • Svetový deň sporenia

          • 31. október bol v roku 1924 v Miláne na 1. Medzinárodnom bankovníckom kongrese vyhlásený za Svetový deň sporenia. Jeho cieľom je zvyšovať povedomie o význame úspor. Pokiaľ si pravidelne odkladáme menšie čiastky peňazí, v dlhodobom merítku si nasporíme na hodnotnejšie veci. So žiakmi 6. ročníka sme si na hodine finančnej gramotnosti pripomenuli tento deň. Každý sa písomne samostatne zamyslel: Načo si sporím? Odpovede boli takéto - nový bicykel, kvalitná pingpongová raketa, dokonca v budúcnosti auto, dom, pozemok, motorka, iPhone, futbalová lopta, jordany, pokemómové karty, mobil, topánky, volejbalová lopta, slúchadlá, darčeky pre rodinu a kamarátov. Na konci sme si pochutili na domácich čokoládových eurách a bitkoinoch s orieškami a hrozienkami.

          • Deň školských knižníc

          • Deň školský knižníc sme oslávili v našej školskej knižnici spolu s naším vzácnym hosťom - Červenou Čiapočkou. Najprv tretiaci, skvelí čitatelia, prečítali prvákom a druhákom rozprávku O Červenej Čiapočke. Potom spoločne s Čiapočkou si zahrali divadielko, pri ktorom sa poriadne našantili. To, ako pozorne počúvali rozprávku, si deti precvičili na úlohách, ktoré si pre ne pripravila pani knihovníčka. Záver v knižnici všetkých potešil. Deti za odmenu dostali záložky a sladkosti od našej partnerskej školy z projektu Záložka do knihy spája školy, ktorou tentokrát bola škola z obce Viničné Šumice z Čiech. Ďakujeme veľmi pekne kamarátom za záložky a dúfame, že si nájdu stále miesto v knihách našich malých čitateľov.

          • Deň Jablka

          •   Viete o tom, že aj jablko má svoj medzinárodný deň? Tým je každoročne 21. október - deň pôvodných odrôd jabĺk.

              Jablko vnímame ako niečo úplne bežné, hoci je najcennejšie z ovocia. Sprevádza človeka už od Adama a k nášmu zdraviu prispieva už tisícky rokov. Nové výskumy odhaľujú podrobnosti zloženia jabĺk, ako aj ich vplyv na zdravie.

              Deň jablka sme na našej škole začali besedou o prínose konzumácie jabĺk pre náš organizmus. Pokračovali sme výstavou a ochutnávkou jabĺk. Najkrajšie jabĺčka sme odmenili titulom „ Miss Jablko.“ Na výtvarnej výchove sme na 1. stupni vyrábali jabĺčkové reťaze z papiera, ktorými sme vyzdobili školskú chodbu. So žiakmi piateho ročníka sme na hodine VCZ robili z jablkového pyré a piškót nepečenú jablkovú tortu.

             Jablká na tanieri majte pravidelne a zmenia vám život. Zlepšia trávenie, znížia cholesterol.

                                    Veď aj ľudová múdrosť hovorí: KAŽDÝ DEŇ JABLKO, OD LEKÁRA ĎALEKO.

             

          • Jesenné prázdniny

          • Oznamujeme žiakom a rodičom,  že v dňoch 30.- 31.10. 2023 (pondelok-utorok) sú JESENNÉ PRÁZDNINY.

            V stredu 01. 11. 2023 je deň pracovného pokoja - Sviatok Všetkých svätých. 

            Vyučovanie začne opäť vo štvrtok 02.11.2023

          • Ôsmaci a deviataci na ErasmusDays

          • 20. októbra sme prijali pozvanie od študentov a učiteľov Gymnázia v Sobranciach, ktorí si pre žiakov 8. a 9. ročníka prichystali aktivity na predstavenie programu Erasmus+. Pomocou informácií o programe Erasmus+ si mohli žiaci vytvoriť QR kód, vyskúšali si programovanie micro:bitov, pomocou svojich znalosti o štátoch EÚ sa dostali na hracej ploche do cieľa, oboznámili sa s jazykmi niektorých štátov EÚ a pri pexese o pamiatkach štátov EÚ získali sladké odmeny a najaktívnejší žiaci aj vecné ceny. Zvládnutím každej úlohy získali heslo, ktoré ich posúvalo do ďalších aktivít. Žiaci mali možnosť priamo si vyskúšať hlavné myšlienky programu Erasmus+ v praxi: zažiť a naučiť sa niečo nové, spoluprácu a tímového ducha.

    • Napíšte nám

      Ak máte akékoľvek otázky ohľadom štúdia na našej škole, napíšte nám správu prostredníctvom tohto formulára. Na vaše otázky radi odpovieme.
      komunikujem so serverom, počkajte, prosím