• Slávik Slovenska 2024 - školské kolo

          • Posledný aprílový pondelok sa na našej škole niesol v hudobno-speváckej nálade. Konalo sa u nás školské kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska 2024. Táto spevácka súťaž je príležitosťou pre študentov prezentovať svoj hudobný talent a vášeň pre spev. Účastníci sa prihlásili so zámerom ukázať svoje umelecké schopnosti.

            Speváci nám zaspievali ľudovú pesničku podľa vlastného výberu. Ich výkony hodnotila porota v zložení: predsedníčka poroty p. riaditeľka Mgr. Sekeráková Marta a členky poroty p. uč. Marika a p. uč. Veronika. Porota hodnotila čistotu spevu, správnu artikuláciu, znalosť textu spamäti a celkový prejav. Žiaci súťažili v 3 kategóriách podľa veku: 1. – 3. ročník, 4. – 6. ročník, 7. – 9. ročník.

            Vybrať z našich súťažiacich tých najlepších bolo naozaj náročné. Krásne výkony ocenili spolužiaci v publiku vrúcnym potleskom.

            Výsledky sú nasledovné:

            I. kategória 1. miesto – Emka Triščáková  (2. ročník)

                                 2. miesto – Sofia Legezová  (2. ročník)

             

            II. kategória 1. miesto - Kristián Sekerák   (6. ročník)

                                  2. miesto - Michal Timko  (4. ročník)

                                                 -  Lenka Okohribová  (6. ročník)

                                                 -  Rita Hadvabová  (6. ročník)

          • Strieborní futbalisti

          • Dňa 23. apríla 2024 sa na Mestskom futbalovom štadióne v Sobranciach konalo okresné kolo súťaže o Školský pohár SFZ vo futbale žiakov 5.-6. ročníka. Futbal je v dnešnej dobe medzi mládežou veľmi obľúbeným športom, čo dokázali aj naši chlapci, ktorí sa medzi siedmimi školami umiestnili na perfektnom 2. mieste, za čo im patrí veľká gratulácia.

            Ďakujeme chlapci

          • Školská kampaň HRDINOVIA FAST

          • Prostredníctvom edupage ste už zistili, že sa naša škola zapojila do medzinárodného projektu HRDINOVIA FAST (Fast heroes), ktorý je zameraný na zlepšenie povedomia o príznakoch cievnej mozgovej príhody, vďaka ktorému dajú naše deti svojím starým rodičom hodnotný dar. Dar vedomostí, ktoré by im jedného dňa mohli zachrániť život. Tento projekt trvá 5 týždňov, počas ktorých sa dozvieme a naučíme užitočné informácie a hlavne sa spolu skvelo zabavíme pri rôznych aktivitách. Prvý týždeň máme úspešne za sebou a takto to vyzeralo:

             

          • „Zem versus plasty“ : Deň plný tvorivosti a uvedomenia

          • Dňa, 22. apríla 2024, sa naša škola zmenila na centrum tvorivosti a environmentálneho povedomia. Deň Zeme sme venovali téme "Zem versus plasty", aby sme si pripomenuli dôležitosť ochrany životného prostredia a zníženia dopadu plastov na našu planétu.

            Tvorivé dielne s prírodninami:

            Žiaci všetkých ročníkov sa s nadšením pustili do výroby obrazov, obalov a iných výrobkov z prírodnín, ktoré im ponúkla sama príroda. Drievka, konáriky, kvetinky, kamienky a listy sa stali inšpiráciou pre úchvatné umelecké diela a praktické predmety. Deti sa učili vnímať krásu prírody a zároveň si uvedomovali dôležitosť jej ochrany.

            Druhý život pre odpad:

            Venovali sme sa aj téme recyklácie a druhotného spracovania plastov, papiera, kartónov a fliaš. Žiaci sa dozvedeli o rôznych typoch odpadu a o tom, ako ho správne recyklovať. V praxi si vyskúšali triedenie odpadu a z niektorých recyklovateľných materiálov vytvorili originálne produkty.

            Dokumenty o životnom prostredí:

            Sledovali sme dokumenty o dopadoch plastov na životné prostredie a o tom, ako môžeme prispieť k jeho ochrane. Žiaci sa dozvedeli o znečistení oceánov, o ohrozených živočíšnych druhoch a o rôznych iniciatívach, ktoré sa snažia chrániť našu planétu.

            Pravidlá pre ochranu životného prostredia:

            Spolu sme diskutovali o tom, ako môžeme každý z nás znížiť svoj dopad na životné prostredie. Žiaci navrhovali a formulovali pravidlá správania, ktoré by sme mali dodržiavať v škole aj doma. Učili sa tak zodpovednému prístupu k životnému prostrediu a k trvalej udržateľnosti.

            Deň "Zem versus plasty" bol pre žiakov  plný zážitkov, učenia a tvorivosti. Uvedomili si dôležitosť ochrany životného prostredia a získali vedomosti a zručnosti, ktoré im pomôžu žiť zodpovedne a udržateľne.

          • Deň narcisov

          • Žltý narcis zaujal opäť špeciálne miesto v našom povedomí. 18. apríla 2024 sa naša škola zapojila do tejto výnimočnej zbierky Ligy proti rakovine „Deň narcisov“. Ďakujeme žiakom 9. ročníka a všetkým, ktorí prispeli do zbierky,  za ich  finančnú pomoc. Pripnutím narcisu na svoj odev vyjadrili podporu a spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s rakovinou.

          • Regionálne kolo v prednese poézie a prózy

          • Ďalším kolom súťaže HVIEZDOSLAVOV  KUBÍN bolo kolo regionálne, ktoré sa konalo v krásnych priestoroch galérie Zemplínskeho kultúrneho centra v Michalovciach 17. apríla.  Zúčastnili sa ho aj naši najlepší recitátori. A triumfovali!

            S hrdosťou oznamujeme, že Kristián Sekerák obsadil 1. miesto v prednese poézie. Jeho prednes zaujal porotu aj publikum.

            Rita Hadvábová sa umiestnila na 3. mieste v prednese prózy a Diana Kudláčová rovnako obsadila 3. miesto v prednese poézie.

            Všetci predviedli svoj talent a cit pre prácu s umeleckým slovom. Sme nesmierne hrdí na našich žiakov a blahoželáme im k tomuto úspechu!

          • Utorkové krajské kolá olympiád v Košiciach

          • 16. apríla sa naši žiaci zapojili do krajských kôl geografickej a biblickej olympiády. Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu žiakovi 8. ročníka Erikovi Šotovi, ktorý bojoval v geografickej olympiáde a družstvu šiestakov Rita Hadvabová, Lenka Okohríbová a Marek Cifrák, ktorí súťažili v olympiáde biblickej. V náročných kolách oboch olympiád zúžitkovali svoje vedomosti a robili dobré meno škole.

          • Prvý a tretí! Matematická olympiáda kat. Z6

          • V stredu 3. apríla 2024 sa v CVČ uskutočnila Matematická olympiáda kat. Z6, Z7, Z8 - okresné kolo. Zúčastnili sa na nej žiaci štyroch základných škôl a gymnázia.

            V kat. Z6 naši šikovní matikári dosiahli vynikajúce výsledky.

            Na 1. mieste sa umiestnil Kristián Sekerák a na 3. mieste - Michal Polák. 

            Úspešným riešiteľom bol aj ich spolužiak Marek Cifrák. 

            Chlapcom srdečne gratulujeme! 

          • Zemplínske poľovnícke dni 2024

          • Dňa 12.4.2024  sme sa  so žiakmi prvého až piateho  ročníka zúčastnili na krásnom podujatí  Zemplínske poľovnícke  dni v Sobranciach. Súčasťou tohto podujatia bola  prehliadka poľovníckych trofejí, poľovnej zveri a výstava  žiackych prác na tému „Poľovníctvo očami detí “.   
              Žiaci sa dozvedeli, čo je prácou lesníkov a poľovníkov. Svoje vedomosti o lesnom spoločenstve si hravou formou overili pri jednotlivých stanovištiach.  Najviac sa im páčilo otláčanie zvieracích stôp do piesku,  tabuľa so zvukmi zvierat a najmä poľovnícky psík. Odmenou pre našich žiakov bolo množstvo zážitkov a  odznak, ktorý dostal každý za splnenie jednotlivých úloh, ktorými ich sprevádzali lesníci.

          • Zápis do 1. ročníka úspešne za nami!

          • S radosťou vám oznamujeme, že zápis do 1. ročníka prebiehal v príjemnej a slávnostnej atmosfére. Privítali sme medzi nami mnoho šikovných a usmiatych detí, ktoré sa už nevedia dočkať, kedy sa stanú prvákmi.

            Ďakujeme všetkým rodičom za účasť a za dôveru, ktorou ste nás poctili. Veľmi si vážime váš záujem o našu školu a sľubujeme, že sa budeme s láskou a profesionalitou venovať vašim deťom, aby sa u nás cítili šťastne a bezpečne.

            Vážení prváci,

            prajeme vám, aby ste si v našej škole našli veľa nových kamarátov, aby ste sa s radosťou učili a aby ste každý deň odchádzali domov s úsmevom na tvári. Nech sa vám u nás páči a nech sa vám darí!

            Tešíme sa na vás v 1.ročníku!

            Váš pedagogický tím

          • Voda - fascinujúca kvapalina

          • Každý rok 22. marca si pripomíname Svetový deň vody. Tento deň je príležitosťou zamyslieť sa nad nenahraditeľnou úlohou vody v našom živote a nad výzvami, ktorým vodné zdroje čelia. Prečo je voda taká dôležitá?

            Voda tvorí približne 60 % hmotnosti dospelého človeka a je nevyhnutná pre všetky telesné procesy. Potrebujeme ju na pitie, reguláciu telesnej teploty, trávenie a transport živín. Voda je tiež základom fungovania ekosystémov a hrá kľúčovú úlohu v poľnohospodárstve a priemysle.
            Tohtoročná téma Svetového dňa vody znie Voda pre mier a upozorňuje na súvis medzi nedostatkom vody a sociálnymi nepokojmi a konfliktmi.
            Ako môžeme pomôcť? Aj túto otázku sme riešili v rámci školskej konferencie, na ktorej žiaci prezentovali svoje projekty pripravené na vyučovacích hodinách biológie a fyziky. 
            A dospeli sme k záveru, že existuje mnoho spôsobov, ako môžeme prispieť k ochrane vodných zdrojov a zabezpečiť ich dostupnosť pre budúcnosť:
            •    Šetrenie vodou: Opravujte kvapkajúce kohútiky, skráťte sprchovanie, napúšťajte práčku a umývačku riadu len pri plnom zaťažení.
            •    Znečistenie: Minimalizujte používanie chemikálií v domácnosti a na záhrade. Zbierajte odpadky a nikdy ich nevyhadzujte do potokov či riek..

            V tento deň sme sa spolu pozreli aj na niektoré jednoduché fyzikálne pokusy, ktoré pomáhajú odhaliť tajomstvá tejto zázračnej tekutiny. Rôznymi pokusmi a experimentami s vodou sa žiaci zábavným a poučným spôsobom dozvedeli viac o jej vlastnostiach a o tom, ako funguje svet okolo nás.

      • Napíšte nám

        Ak máte akékoľvek otázky ohľadom štúdia na našej škole, napíšte nám správu prostredníctvom tohto formulára. Na vaše otázky radi odpovieme.
        komunikujem so serverom, počkajte, prosím