• Jesenné prázdniny

          • Oznamujeme žiakom a rodičom,  že v dňoch 30.- 31.10. 2023 (pondelok-utorok) sú JESENNÉ PRÁZDNINY.

            V stredu 01. 11. 2023 je deň pracovného pokoja - Sviatok Všetkých svätých. 

            Vyučovanie začne opäť vo štvrtok 02.11.2023

          • Ôsmaci a deviataci na ErasmusDays

          • 20. októbra sme prijali pozvanie od študentov a učiteľov Gymnázia v Sobranciach, ktorí si pre žiakov 8. a 9. ročníka prichystali aktivity na predstavenie programu Erasmus+. Pomocou informácií o programe Erasmus+ si mohli žiaci vytvoriť QR kód, vyskúšali si programovanie micro:bitov, pomocou svojich znalosti o štátoch EÚ sa dostali na hracej ploche do cieľa, oboznámili sa s jazykmi niektorých štátov EÚ a pri pexese o pamiatkach štátov EÚ získali sladké odmeny a najaktívnejší žiaci aj vecné ceny. Zvládnutím každej úlohy získali heslo, ktoré ich posúvalo do ďalších aktivít. Žiaci mali možnosť priamo si vyskúšať hlavné myšlienky programu Erasmus+ v praxi: zažiť a naučiť sa niečo nové, spoluprácu a tímového ducha.

          • Učíme sa pre život

          • V rámci tematického celku Debatujeme na úrovni sme na hodinách slovenského jazyka rozprávali o diskusii. Svoje znalosti a komunikačné zručnosti si ôsmaci overili priamo vo fingovanej diskusnej relácii O 5 minút 12. Keďže sme diskutovali na tému Fajčenie škodí zdraviu, žiaci mali zadelené roly diskutujúcich. Moderátor „privítal“ v relácii mladých študentov - horlivých zástancov fajčenia, pani doktorku, ktorá mala pripravené argumenty o škodlivosti fajčenia, majiteľa továrne na výrobu cigariet – ten hovoril o výrobe, distribúcii, značkách ... a ekonóma, ktorý prítomným povedal o ekonomickom dopade na život ľudí a vypočítal študentkám, koľko eur minú na cigarety za rok, koľko za 10. Diskusia bola na vysokej úrovni, bola plodná a zapojili sa do nej aj diváci so svojimi otázkami. Aktivita žiakov veľmi bavila.

          • Návšteva u uja včelára

          • Včielky sú bezpochyby veľmi dôležité stvorenia na svete. Včielky samotárky sú tie, o ktoré sa chceme starať aj my v škole. Projektom Pracovité včielky sme od MŠVVaŠ získali grant na ich zakúpenie. Preto sme sa rozhodli zavítať k ujovi včelárovi Petrovi Hričindovi, ktorý nám o včielkach a mede povedal veľmi veľa. Pripravil si pre nás aj sladkú odmenu zo včelích produktov. Chlebík s medom nám od uja včelára chutil ako od mamky. Mňam!

          • Zlatý matičný hlások

          • Dňa 19.10. 2023 sa na ZUŠ v Michalovciach uskutočnila regionálna súťaž v ľudovom speve Zlatý matičný hlások pod záštitou Domu Matice Slovenskej.

            Ďakujem veľmi pekne a blahoželáme našim žiakom za skvelú reprezentáciu.

            Kristiánovi Sekerákovi za ocenenie za zaujímavý hlas a umiestnenie sa v Zlatom pásme. Miškovi Timkovi za umiestnenie sa v Zlatom pásme a Rite Hadvabovej za ocenenie za najoriginálnejší výber piesní a umiestnenie sa v krásnom Striebornom pásme.

            Naše poďakovanie patrí aj Jakubovi Papáčovi a Renému Hadvabovi za doprevádzanie našich žiakov na akordeóne.

            Spevákom prajeme ešte veľa úspechov ...

          • Cezpoľný beh

          • Dňa 17.10.2023 sa uskutočnil na mestskom futbalovom štadióne v Sobranciach Cezpoľný beh žiakov a žiačok.

            Naše družstvo chlapcov v zložení Marek Timko, Jaroslav Stružák a Michal Polák vybojovali spomedzi šiestich škôl v okrese krásne 2. miesto.

            Družstvo dievčat v zložení Lenka Kostičová, Tímea Kostičová a Zuzana Pavlišinová si vybojovali pre seba a našu školu prvenstvo, umiestnili sa na úžasnom 1. mieste.

            Reprezentantom našej školy srdečne blahoželáme a ďakujeme!

          • Super Florbal pohár

          • Florbal je športom, ktorý už nie je žiadnou novinkou.  Je to kolektívny šport, ktorý sa podobá  pozemnému, ľadovému hokeju.

            Dňa 11.10.2023 sa na II. ZŠ v Sobranciach uskutočnila súťaž Super florbal pohár žiakov 5.-9. ročníka, naši chlapci bojovali statočne a dostali sa až do finále, kde v predĺžení inkasovali rozhodujúci gól a tak obsadili striebornú priečkuVeľká vďaka za reprezentáciu našej školy patrí Denisovi Kudrikovi, Mišovi Gavulovi, Marekovi Timkovi, Majovi Schnellymu, Jankovi Kicovi a brankárovi Tobiasovi Miňovi.

            Ďakujeme chlapci a blahoželáme!

            Dňa 13.10.23 sa konalo kolo dievčat, naše žiačky bojovali, no šťastena nám tento krát nepriala. Dievčatá sa umiestnili na 4. mieste

          • Svetový deň mlieka na školách

          • Tento deň sme si pripomenuli význam mlieka a mliečnych výrobkov pre naše zdravie rôznymi spôsobmi .

             Cez prezentácie sme sa dozvedeli, že mlieko a mliečne produkty sú hlavným zdrojom prísunu bielkovín a vápnika, ktorý je dôležitý pre stavbu kostí, zubov, ale aj celkového stavu organizmu na zdravie  človeka.

            Pripravili sme si chutné mliečne dobroty. Mali sme možnosť ochutnať domáci syr z kravského mlieka .  

             Druháci si v školskej kuchynke uvarili puding. Malým kuchárom sa darilo, puding im veľmi chutil.  Prípravou pudingových pohárov pokračovali aj piataci , ktorí si tiež zamaškrtili.

            Mlieko je tekutina, ktorá dáva život. Pevne dúfame, že mlieko bude dennou súčasťou každého z nás.  

          • Účelové cvičenia

          • Účelové cvičenia sme 28. a 29. septembra 2023 realizovali v 5. – 9. ročníku. Pred realizáciou sme vykonali prípravu z teoterickej časti učiva v rozsahu 3 vyučovacích hodín z predmetov riešenie mimoriadnych situácií – civilná ochrana, zdravotná príprava, pohyb a pobyt v prírode. Praktickú časť účelových cvičení sme začali prejdením trasy od školy po chodníku cez celú obec Porúbka, pokiaľ sa dalo prejsť po asfaltovej ceste. Lesným a poľným cestám sme sa vyhýbali kvôli dlhej rannej rose. Po návrate do školy  jednotlivé triedy prechádzali  tromi stanovišťami, kde  riešili hlavne praktické i teoretické úlohy. Našli sme si  čas aj tradičnú opekačku, na šport, rozhovory a prežili sme krásne slnečné dopoludnie. 

          • Európsky deň jazykov – 26. 9. 2023

          • Za posledných 5 rokov sme tento deň trávili rôznymi aktivitami, ktoré nám približovali jazyky Európy. Na našej škole sa vyučujú 2 svetové jazyky – anglický a ruský jazyk. Samozrejme sme sa najviac venovali týmto jazykom, ale nezabudli sme aj na ostatné jazyky Európy. Zoznámili sme sa s ich reáliami, kultúrou, typickými predmetmi/symbolmi. Hrali sme rôzne hry, v ktorých sme preverovali naše vedomosti z jazykov.

            Tento rok sme sa rozhodli spoznávať jazyky cez žalúdok... Veď láska ide cez žalúdok, aj láska k jazykom a krajinám, v ktorých sa tieto jazyky používajú. A prečo by sme to mali stihnúť za jeden deň, keď si to môžeme vychutnávať celý týždeň? V priebehu týždňa sme každý deň venovali inej európskej kuchyni. Zároveň sme sa v celej škole dohodli každý deň obliecť tematicky do rovnakej farby alebo vzoru, ktoré sú typické pre krajiny, ktorých jedlo sme pripravovali.

            V pondelok sme mali deň anglickej kuchyne, kde sme spolu s niektorými žiakmi 5 - 9. ročníka pripravili typický anglický dezert – Apple crumble.

            V utorok sme mali deň ruskej kuchyne, počas ktorého žiaci 8. ročníka pripravili rybaciu, vajíčkovú a cviklovú nátierku.

            V stredu sme mali deň slovenskej kuchyne a zároveň deň mlieka. Vďaka pani učiteľke Monike Buxárovej naši žiaci mohli ochutnať doma vyrobené syry z kozieho mlieka. Deti sa veľmi potešili a syry z tanierov veľmi rýchlo zmizli.

            Vo štvrtok sme mali deň talianskej kuchyne a v piatok deň gréckej kuchyne.

            Veľká vďaka patrí aj našej vedúcej kuchyne a pani kuchárkam, ktoré pripravili na obed tradičné jedlá pre jednotlivé európske kuchyne. Verím, že všetkým stravníkom školskej kuchyne chutilo.

      • Napíšte nám

        Ak máte akékoľvek otázky ohľadom štúdia na našej škole, napíšte nám správu prostredníctvom tohto formulára. Na vaše otázky radi odpovieme.
        komunikujem so serverom, počkajte, prosím