• Vianočné prázdniny

          • Oznamujeme žiakom a rodičom, že v dňoch 

            23.12.2022 - 05.01.2023 -  sú  VIANOČNÉ  PRÁZDNINY.

            Vyučovanie začne opäť v pondelok 09.01.2023

          • Mikuláš na škole

          •   Svätý Mikuláš z Myry bol kresťanský biskup, ktorý žil na prelome 3. a 4. storočia. Jeho najznámejším činom bolo zachránenie troch dcér, ktorých otec prišiel o všetky peniaze. Mikuláš im pomohol tak, že tri noci po sebe im dal na okno v mešci peniaze.

              Aj tento rok zavítal na našu školu so svojimi pomocníkmi anjelom a čertmi. Žiaci v triedach privítali Mikuláša básničkami a pesničkami. Mikuláš ich za to odmenil sladkou odmenou. Žiaci sa z jeho príchodu veľmi tešili, maličkí sa čertov báli.

          • Tvorivosť našich žiakov a ich rodičov

          • Na hodinách prírodovedy sa štvrtáci učili o vesmíre. Táto kapitola našich štvrtákov veľmi zaujala a  doma si vytvorili projekt s názvom Slnečná sústava.  Podľa vlastných predstáv vytvorili makety slnečnej sústavy a planét.  Modely sa žiakom veľmi vydarili, preto sme ich vystavili na hlavnej chodbe, kde si ich môžu pozrieť aj ostatní žiaci našej školy. Ďakujeme žiakom  a ich rodičom, ktorí im pomáhali, využili svoju tvorivosť  a našli si čas vytvoriť tieto krásne slnečné sústavy.

          • Úspechy v stolnom tenise

          • Prvý decembrový piatok, 2.12.2022, sa konalo krajské kolo v stolnom tenise chlapcov v Margecanoch.

            Naši chlapci (Mišo Gavula, Denis Kudrík, Majo Schnelly a Tobias Miňo), ktorí 8. novembra obhájili v Sobranciach na okresnom kole prvé miesto našej školy z minulého roka, pocestovali aj na spomínané krajské kolo do Margecian.

            Chlapci sa na krajskom kole snažili, za čo im patrí pochvala a veľké ĎAKUJEME.

            Taktiež ĎAKUJEME aj dievčatám (Františka Stružáková, Vika Kudláčová, Ninka Kaščáková a Lenka KOstičová), ktoré 10. novembra získali na okresnom kole krásne 2. miesto.

          • Deň počítačovej bezpečnosti – 30. november

          •         Deň počítačovej bezpečnosti (30.11) je udalosť, ktorá má ľuďom pripomenúť potrebu chrániť svoje počítače a svoje osobné údaje. Bez počítačov, smartfónov, rôznych digitálnych technológií a internetu si už hádam náš život nevieme ani predstaviť. Vďaka nim sa dozvedáme tie najaktuálnejšie informácie, pomáhajú nám pri vzdelávaní, učení, práci, slúžia na komunikáciu s priateľmi... No tieto zariadenia a  internet nemusia byť vždy bezpečným miestom.

                   Často a bez uváženia na rôznych stránkach, v aplikáciách zverejňujeme svoje fotografie, myšlienky, názory, miesto aktuálneho pobytu a iné osobné údaje. Akosi zabúdame na to, že na opačnom konci nemusí sedieť chlapec/dievča s vekom a fotografiou, ktoré si udáva. Elektronická komunikácia má viacero špecifík, vďaka ktorým pôsobí strata zábran. Prebieha s pocitom anonymity a nepostihnuteľnosti, sťažuje empatiu. Keď sa na nás nikto nepozerá, dovolíme si viac a správame sa uvoľnenejšie a odvážnejšie, nakoľko pociťujeme menší tlak spoločenských noriem. Táto „prílišná online uvoľnenosť“ sa tiež nazýva aj dizihibičný efekt. Ide o znižovanie zábran a opatrnosti ľudí na internete z dôvodu pociťovanej anonymity.  Práve táto uvoľnenosť je dôvodom, pre ktorý sú ľudia v komunikácii online odvážnejší a agresívnejší. Dovolia si tak to, na čo by tvárou v tvár nemali odvahu. Príkladom sú agresívne prejavy a nekorektná komunikácia:

            • Formou jednotlivých incidentov ako trolling, nenávistné prejavy online (cyberhate).
            • Systematickou formou ubližovania: kyberšikanovanie (cyberbulling, či prenasledovanie online (cyberstalking).

                    O týchto témach a o  množstve ďalších pojmov spojených s nástrahami na internete sme so žiakmi posledný novembrový týždeň diskutovali na hodinách informatiky. Pozreli sme si náučné videá, ktoré vznikli už pred pár rokmi s podporou MV SR. Prostredníctvom príručky digitálnej bezpečnosti od firmy ESET – bezpecnenanete.sk, sme si vyskúšali rôzne aktivity.  Žiaci sa aktívne zapájali do diskusie, aktivít a z hodiny si odniesli cenné informácie, rady a hlavne to, ako sa v dnešnej internetovej dobe nenechať oklamať.

          • iBOBOR – Informatická súťaž

          •      Celý týždeň od 7. novembra do 11. novembra 2022 sa niesol v súťažnom duchu. Niekoľko našich žiakov sa zapojilo do medzinárodnej informatickej súťaže iBobor. Naši žiaci súťažili v štyroch kategóriách – Drobec (2.-3. ročník), Bobrík (4.-5. ročník), Benjamín (6.-7. ročník) a Kadet (8. – 9. ročník). Statočne sa popasovali s náročnými úlohami, ktoré preverili ich logické i algoritmické myslenie a schopnosť využívať informačno-komunikačné technológie v rozličných úlohách. O tom, že úlohy boli skutočne náročné, svedčí aj percentuálna úspešnosť v jednotlivých kategóriách.

                  V kategórii Drobec na Slovensku súťažilo 24 566 súťažiacich, z toho bolo 17,91 % úspešných riešiteľov. Na našej škole v tejto kategórii súťažil 1 žiak 3. ročníka. Náš žiak  -Matúš Javorský v tejto kategórii, bohužiaľ, tesne minul štatút úspešného riešiteľa, mal úspešnosť krásnych 68,54 %.

                 V kategórii Bobrík súťažilo 32 369 súťažiacich, z toho bolo 20,97 % úspešných riešiteľov. Na našej škole v tejto kategórii súťažilo deväť žiakov 4. a 5.  ročníka. Úspešnými riešiteľmi sú: Richard Timko s úspešnosťou 97,04% , Kristián Sekerák  s úspešnosťou  95,79%,  Michal Polák, Lenka Okohribová a Marek Cifrák s úspešnosťou 84,02 % a Ema Filipová s úspešnosťou 79,03 %.

                  V kategórii Benjamín  súťažilo 27 676 súťažiacich, z toho bolo 15,25 % úspešných riešiteľov. Na našej škole v tejto kategórii súťažilo 11 žiakov. Úspešným riešiteľom v tejto kategórii bol žiak 7. ročníka Jaroslav Andrus s úspešnosťou 86,44 %.

                 V kategórii Kadet  súťažilo 22 385 súťažiacich, z toho bolo 38,10 % úspešných riešiteľov. Na našej škole v tejto kategórii súťažili 3 žiaci. Úspešnými riešiteľmi v tejto kategórii boli dvaja žiaci 8. ročníka  Michal Gavula s úspešnosťou 75,34 % a Klaudia Vaľková s úspešnosťou 67,98 % .

      • Napíšte nám

        Ak máte akékoľvek otázky ohľadom štúdia na našej škole, napíšte nám správu prostredníctvom tohto formulára. Na vaše otázky radi odpovieme.
        komunikujem so serverom, počkajte, prosím