• Dotácia na stravu od 01. 05. 2023

          • Vážení rodičia!

            Podľa zákona 65/2023 Z.z. nastávajú s platnosťou od 01.05.2023 nasledovné zmeny v poskytovaní dotácie na stravu ( tzv. "obedy zadarmo"):

            • dotáciu možno poskytnúť pre všetky deti, ktoré navštevujú ZŠ alebo posledný ročník MŠ (predškoláci)
            • rodič dieťaťa (príp.osoba, ktorej je dieťa zverené) musí o poskytnutie dotácie požiadať: po prihlásení do rodičovského konta EduPage vyplňte  v časti "Žiadosti/vyhlásenia"  ŽIADOSŤ O DOTÁCIU NA STRAVU - NÁVRATKA  Ako podať Návratku k žiadosti o dotáciu na stravu
            • v prípade viacerých detí z jednej rodiny je potrebné vyplniť žiadosť za každé dieťa osobitne
            • v prípade predškolákov budú žiadosti zozbierané v papierovej podobe  - Navratka_rodic_strava.docx

            Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

            • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ odobralo obed,
            • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
            • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

             

          • Oznam o udelení riaditeľského voľna

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            dňa 31. marca 2023 (piatok)

            udeľuje riaditeľka ZŠ s MŠ Porúbka žiakom 1. –  9. ročníka 

            riaditeľské voľno z organizačných dôvodov.

            Zároveň oznamujeme, že z uvedeného dôvodu bude prerušená

            aj prevádzka školskej jedálne, ŠKD a MŠ.

          • Zápis do 1. ročníka

          • Zápis detí do 1. ročníka Základnej školy s materskou školou Porúbka 20

            pre školský rok 2023/2024 sa uskutoční

             

            dňa 4. apríla 2023 (utorok) o 15:00 hod.  v budove základnej školy

             

            V deň konania zápisu je žiadúca osobná účasť obidvoch zákonných zástupcov spolu s dieťaťom.

            K zápisu do 1. ročníka je potrebné, aby si zákonní zástupcovia priniesli platné občianske preukazy a rodný list dieťaťa. 

             

            Povinná školská dochádzka sa začína začiatkom školského roka (1. septembra), ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku života a dosiahne školskú spôsobilosť.   

            Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť svoje dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku k 31. augustu 2023 (vrátane) a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole, bez ohľadu na to, či dieťa dosiahlo školskú spôsobilosť alebo nedosiahlo školskú spôsobilosť a je uňho predpoklad, že bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania. Uvedené sa vzťahuje aj na dieťa, ktoré v školskom roku 2022/2023 nenavštevovalo materskú školu alebo zariadenie predprimárneho vzdelávania.

            Zápis je určený pre deti narodené od 1. septembra 2016 do 31. augusta 2017

             

            Prihlášku možno podať:

            Podľa § 144a ods. 1 školského zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, vyžaduje na prihláške podpis obidvoch zákonných zástupcov dieťaťa.

            • ak má dieťa iba jedného zákonného zástupcu, jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa          na prihláške alebo zadováženie súhlasu druhého zákonného zástupcu je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou  je potrebné k prihláške pripojiť čestné vyhlásenie zákonného zástupcu - príloha č. 1:   Priloha_c._1_Cestne_vyhlasenie_zakonneho_zastupcu.docx                                          
            • ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, musia o tejto skutočnosti doručiť riaditeľke školy písomné vyhlásenie zákonných zástupcov - príloha č. 2:   Priloha_c._2_Pisomne_vyhlasenie_zakonnych_zastupcov.docx

            V prípade, že Vám termín zápisu nevyhovuje alebo máte iné vážne dôvody, pre ktoré sa zápisu nemôžete zúčastniť, kontaktujte riaditeľku školy na tel. čísle: 0948 898 361 alebo na zsporubka@gmail.com.

            Riaditeľka základnej školy vydá rozhodnutie o prijatí dieťaťa na vzdelávanie do základnej školy do 15. júna 2023.

             

            Ako postupovať pri zápise dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami?

            Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami predkladá riaditeľovi základnej školy spolu s prihláškou aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

             

            Ako postupovať, ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosahuje školskú spôsobilosť?

            Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosahuje školskú spôsobilosť,  je povinnosťou rodiča zapísať ho do ZŠ  a zároveň požiadať riaditeľku materskej školy na základe:                                      

                                       - písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie,                                                                   - písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast,                                                                                      - informovaného súhlasu zákonného zástupcu,                                                                                                   

            o pokračovanie plnenia  povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa v MŠ.Je však nutné prísť aj na zápis do základnej školy a následne riaditeľke základnej školy predložiť fotokópiu Rozhodnutia o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa.

            Ziadost_o_pokracovanie_PPPV(1).doc

             

            Ako postupovať, ak chcete zapísať dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku života?

            Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať aj dieťa, ktoré k 31. augustu 2023 (vrátane) nedovŕši šiesty rok veku, ak zákonný zástupca pri zápise predloží riaditeľke školy súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

             

            Ako postupovať, ak dieťa vo veku zápisu do 1. ročníka, resp. vo veku povinnej školskej dochádzky odchádza s rodičmi na dlhší čas do zahraničia?

            Dieťa musí byť riadne prihlásené do základnej školy v SR. Pri zápise zákonný zástupca oznámi, že dieťa si bude plniť povinnú školskú dochádzku v zahraničí a zároveň písomne požiada riaditeľa školy o povolenie plniť povinnú školskú dochádzku v škole mimo územia Slovenskej republiky.

            Ziadost_o_povolenie_vzdelavania_v_skole_mimo_uzemia_SR.docx

             

            Pri zápise dieťaťa základná škola vyžaduje:

            • osobné údaje o dieťati - meno, priezvisko a rodné priezvisko, dátum a miesto narodenia, rodné číslo, národnosť,      štátna príslušnosť a adresa trvalého pobytu dieťaťa (alebo adresa miesta, kde sa dieťa obvykle zdržiava, ak sa                nezdržiava na adrese trvalého pobytu;
            • osobné údaje o zákonných zástupcoch dieťaťa - titul, meno, priezvisko rodné priezvisko, adresa trvalého bydliska a druh pobytu, kontakt na účely komunikácie (telefónne číslo, e-mail, elektronická schránka).

             

          • Naša učiteľka roka

          • Viesť človeka od útlej mladosti k poznávaniu krásy a pravdy je vznešeným poslaním tých, ktorých v živote zdobí meno UČITEĽ. Každý z nás mal svoju prvú pani učiteľku, ktorú miloval pre jej láskavosť, múdrosť, ochotu pomáhať v prvých krokoch veľkého sveta. A takou pani učiteľkou je naša Pani Učiteľka Božena Stripajová, láskavá, múdra, trpezlivá, obetavá, chápavá, starostlivá, krásna, srdcom a dušou zanietená práci s tými najmenšími. Právom jej patrí ocenenie najlepšia učiteľka.

             

          • DOD vo veľkej škole

          • Ha,ha, ha, že vraj veľký svet a bola veľká zábava.

            Na „gazdovskom dvore“ nás privítal spievajúci kohút s gitarou, tancujúca kvočka, káčatká, žabiatka a vznešené labutienky.. Z  gazdovského dvora sme rýchlo vyleteli a do sveta cudzieho jazyka nazreli. Hlava, kolená, ramená, palce...za cudzou krajinou sa nám zrazu zacnie. No majster M spraví čáry- máry a už nám myseľ prekryjú veľkej mágie chmáry. Všetky tajomstvá sú odkryté, záhady svetla i sveta dobyté. A potom cvak, cvak nožnicami a hotové máme kuriatka s krídelkami.

            No akýže to strach a obava, že predškolák sa školy obáva? Mamička, ocko, už som veľký a páčili sa mi v tej škole všetky učiteľky....najviac však kúzelník Majster M

             

            Tešíme sa na Vás Vaši budúci prváci

          • Naše Lienky na „mihaľovskich deskach“

          • 24.03.2023 sa naši malí - veľkí divadelníci zúčastnili regionálneho kola 50. ročníka celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti Zlatá Priadka. Podujatie sa konalo v MsKS Michalovciach pod názvom „ZEMPLÍNSKA SCÉNICKÁ JAR“. Na súťaži sa prezentovalo 6 divadelných súborov z celého regiónu. Náš divadelný súbor LIENKY sa predstavil s rozprávkou „NA DVORE“. Predstavili sa v úlohe domácich zvierat. Hravo a vtipne stvárnili dobré aj zlé vlastnosti ľudí. Na dvore nechýbali kačky, sliepky, kohút, kôň, pes ... Svoju premiéru v tomto predstavení mali prváci, ktorí sa predstavili ako káčatká. Každý sa zhostil svojej úlohy bravúrne. Napriek tomu, že niektorí z nich stáli na divadelných doskách prvýkrát, reprezentovali našu školu úspešne. Získali krásne bronzové pásmo.

          • Finančná odysea v našej kuchynke

          • Dňa 2. marca 2023  sme rozvíjali finančnú gramotnosť pomocou hry Finančná odysea v 8. Ročníku. Žiačky si tak mohli vyrobiť vlastné eurá. Upiekli ich, jak sa na dobré gazdinky patrí v kuchynke, zo slaného cesta – so sezamom, makom, tekvicou. Čo sa s láskou upieklo, hneď sa rýchlo zjedlo.

            A tu je náš jednoduchý recept: 500 g hladkej múky, 1 hera,  200 g kyslej smotany, soľ.

            Vyskúšajte aj Vy :-)​​​

        • HVIEZDOSLAVOV  KUBÍN
          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Tradičnými súťažami sú v našej škole umelecké súťaže Šaliansky Maťko, Hviezdoslavov Kubín, Slávik Slovenska, Zemplínska scénická jar, Divadelné Košice, Ej, Zalužicky poľo, Jazykový kvet, Puškinov pamätník.

            Hviezdoslavov Kubín je súťaž v prednese poézie a prózy. Je to súťaž, v ktorej každoročne získavame umiestnenia v okresnej i krajskej súťaži. Do tohtoročného kola sa zapojili žiaci od 2. do 8. ročníka. 

            Víťazi budú našu školu reprezentovať v regionálnom kole v Michalovciach.

            Vyhodnotenie školského kola:

            1. kategória poézia

                    1. miesto - Sára Sabová

                    2. miesto- Michal Timko

                                     Jakub Mihaľo

                                     Juraj Triščák

                    3. miesto - Daniel Seliga

                                      Sebastián Pasteľak

                                      Katarína Koložiová

            1. kategória próza

                   1. miesto - Lukáš Džama

             

            2. kategória poézia

                   1. miesto - Rita Hadvabová, Lenka Okohribová

            2. kategória próza

                    1. miesto - Kristián Sekerák 

             

            3. kategória poézia

                     1. miesto - Diana Kudláčová

            3. kategória próza

                     1. miesto - Klaudia Vaľková

          • Jarné prázdniny

          • Oznamujeme žiakom a rodičom,  že v dňoch 06.03 - 10.03. 2023 -  sú JARNÉ PRÁZDNINY.

            Vyučovanie začne opäť v pondelok 13.03. 2023.

      • Napíšte nám

        Ak máte akékoľvek otázky ohľadom štúdia na našej škole, napíšte nám správu prostredníctvom tohto formulára. Na vaše otázky radi odpovieme.
        komunikujem so serverom, počkajte, prosím