• NÁROK NA DOTÁCIE (STRAVA A ŠKOLSKÉ POMÔCKY)

          • Dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa
            (ďalej „Dotácia na stravu“)


            Dotáciu na stravu, teda „stravovanie zadarmo“ bude možné poskytnúť len pre:

            1) dieťa žijúce v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi (potvrdenie vydáva Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny)

            2) dieťa žijúce v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške životného minima (potvrdenie vydáva Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny)

            3) dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy alebo navštevuje základnú školu a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti podľa osobitného predpisu (zákonný zástupca je povinný vyplniť a predložiť cestne_vyhlasenie_od_01_07_2022-1.docx​​​​​​​

             

            Vyššie uvedené potvrdenia/čestné vyhlásenie pre uplatnenie nároku na bezplatné stravovanie dieťaťa/žiaka od 01.09.2022 je zákonný zástupca povinný doručiť osobne do kancelárie ekonómky školy najneskôr do 20.07.2022, prípadne v termíne do 01.08.2022 na obecný úrad do Porúbky.

             

            Dotácia na podporu výchovy k plneniu školských povinností dieťaťa

             ("dotácia na pomôcky")

             

            Nárok na úhradu školských potrieb v sume  33,20 € (na 1. a 2. polrok v hodnote 16,60 € za 1 polrok) na 1oprávnené dieťa má:

              • dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy alebo základnú školu a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej priemerný mesačný príjem za posledných šesť mesiacov predchádzajúcich dňu podania žiadosti o poskytnutie dotácie (ďalej len „príjem“) je najviac vo výške životného minima (potvrdenie vydáva Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny)


            Vyššie uvedené potvrdenia/čestné vyhlásenie pre uplatnenie nároku na dotáciu od 01.09.2022 je zákonný zástupca povinný doručiť osobne do kancelárie ekonómky školy najneskôr do 20.07.2022, prípadne v termíne do 01.08.2022 na obecný úrad do Porúbky.

             

            V prípade nových žiadateľov je možné doručiť aktuálne potvrdenia z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny aj v priebehu šk. roka:

              • v prípade dotácie na stravu v ľubovoľnom mesiaci
              • v prípade dotácie na školské potreby len v 2 termínoch  – do 9.9.2022 a do 9.1. 2023
          • Slávnostné ukončenie školského roka 2021/2022

          • Krásnymi fotospomienkami na uplynulých 9 rokov a vrúcnym poďakovaním deviatakov našim učiteľom, ale aj všetkým zamestnancom školy bol zavŕšený školský rok 2021/2022.

            ĎAKUJEME všetkým našim úspešným reprezentantom školy.

            Prajeme všetkým krásne leto plné zážitkov, veľa oddychu, slnka, vody a úsmevov.

            Vidíme sa 5.9. 2022 v novom školskom roku.

          • Jún v škole

          • ... aj takéto boli posledné dva týždne v škole.

             

             

            Účelové cvičenia v prírode

            Návšteva Thermaparku na Zemplínskej Šírave 

            Divadelné predstavenie v našej škole 

          • Naše „Popričňatá“ rozsievajú úsmevy širokej verejnosti aj v okolí

          • Dňa 18. júna 2022 náš folklórny súbor Popričňatá potešil svojím pestrým vystúpením účastnikov osláv 685. výročia prvej písomnej zmienky o obci Koromľa.

            Dňa 25. júna zabavil účastníkov zrazu veteránov v obci Orechová. Už tradične sme zaujali ľudovým rozprávaním v podaní našich talentovaných rozprávačov, ale aj veselou karičkou, či párovým tancom a samozrejme aj ľudovými piesňami. V Koromli odznela pieseň „Koromľa je valaľik mali“, ušitá na mieru v podaní speváckej zložky súboru a na zraze veteránov najviac zaujala retro pieseň „Nemám auto, nemám motorku“, ktorou jej interprét Kristián strhol všetkých do spoločného spevu. Ďakujeme organizátorom týchto podujatí za možnosť prezentácie našich žiakov a tešíme sa na ďalšie pozvania.

          • Zážitková hodina v zelenej učebni

          • V utorok 21.06.2022 do našej zelenej učebne zavítala lesná pedagogička Lucia Hanková.

            Žiakom tretieho a štvrtého ročníka predviedla ukážkovú hodinu lesnej pedagogiky. V úvode nás privítala hrou na lesný roh a zábavnými environmentálnymi hrami. Pri edukačných hrách, ktoré sa nachádzajú v našej zelenej učebni, žiaci získali nové poznatky o triedení odpadu a stopách zvierat našich lesných živočíchov. Najviac ich však zaujala zvuková tabuľa, ktorá nás preniesla do lesa a odhalila nám rôzne zvuky zvierat. Zábavnou bodkou bola hra na „ Jašterice a dravce“.

            Dopoludnie s lesnou pedagogičkou sa žiakom veľmi páčilo, na pamiatku dostali prívesok s obrázkom lesných živočíchov.

        • Deň otcov
          • Deň otcov

          •  

            Deň otcov patrí medzi symbolické medzinárodné dni. Oslavuje sa vždy v tretiu júnovú nedeľu.

            Tento deň patrí všetkým otcom, ktorí sú pre svoje deti kamarátmi, spoločníkmi, spoluhráčmi, učiteľmi, vychovávateľmi, hrdinami, ktorí sú hlavne milujúcim rodičom.

            Otec je ten, ktorý učí svoje deti s láskou byť lepším človekom, je hrdý na svoje deti a zdoláva s nimi všetky prekážky a výzvy.

            Otec sa teší z úspechu svojich detí a je pre nich silnou oporou.

            Aj naši žiaci 1. – 4. ročníka potešili svojich oteckov milým darčekom, ktorý si spoločne z lásky a chuťou vyrobili.

             

            Ten náš ocko najlepší je, 
            môžu nám ho závidieť. 

              Život vždy s ním zábavný je, 
             rozveseliť hneď nás vie.

            Dnes mu chceme za to
            veľkú vďaku vyjadriť.

            Že je taký super tato, 
            netromfne ho veru nik! :)

             

            Ďakujeme všetkým otcom za to, že sú.

          • Beseda s významným vedcom

          • Pavol Čekan je vedec pôsobiaci v oblasti molekulárnej biológie, biochémie a molekulárnej onkológie, podieľal sa na patentoch v oblasti výskumu RNA. Je jedným zo zakladateľov spoločnosti venujúcej sa diagnostike rakoviny prsníka a vývoji testov na COVID-19.

            Napriek pracovnej vyťaženosti si našiel čas a prišiel medzi žiakov 7. – 9. ročníka, aby im predstavil svoju cestu, ako sa stal špičkovým vedcom. Porozprával im o svojom štúdiu na základnej škole, štúdiu na Islande, práci na Rockefellerovej univerzite v New Yorku i v Národnom onkologickom inštitúte v Bethesde, živote v Amerike, rozhodovaní sa medzi hudbou a vedou, láske k športu, no i o chorobe, ktorá ho priviazala na nemocničnú posteľ a prinútila ho prehodnotiť priority v živote. Na konci odpovedal na otázky žiakov, ktorých zaujímala téma ochorenia COVID-19, liekov na rakovinu, či útokov na jeho osobu na internete. Najaktívnejším žiakom odovzdal darčeky. Ďakujeme a veľmi si vážime, že medzi žiakov zavítal vedec svetového formátu, ktorý svojím životným príbehom možno inšpiroval aj budúcich vedcov a vedkyne.  

          • 1.jún je sviatok všetkých detí

          • „V každom z nás je krásne dieťa

            a to dieťa povedie ťa

            do krajiny snov, kde je život hrou,

            darujme si v tento deň

            s láskou aspoň jeden sen.“

             

            Deň detí sa na našej škole tento rok niesol v športovo-zábavnom duchu. Počasie nám prialo, čo prispelo k skvelej zábave. Rozmanité súťaže, ktoré si pripravili naši deviataci spolu s našimi učiteľkami 1. – 4. ročníka, sa konali v našom školskom areáli.

            Vybrali sme 12 aktivít – 4 športové (ping pong, váľanie sudov, skok vo vreci, hod do koša), 6 – zábavné (lyžičkový slalom, stoličkový tanec, lovíme fľaše, obručová hra, nakŕm  medveďa, nájdi ma) a 2 – vedomostné ( životné múdrosti, tanierové bingo).

            Deti sa zabávali, tancovali, športovali a cvičili si pamäť. Spolu s triednymi učiteľmi získavali za splnené aktivity rôzne farebné pečiatky. Celý deň sa niesol v rytme hudby a v závere dňa si chlapci spoločne zahrali ich obľúbený futbal, dievčatá hádzanú a mladšie deti sa spoločne zabávali a tancovali na skvelých a nových hrách.

            Bol to úžasný deň!

          • Úspech našej školy vo výzve MŠVVaŠ Enviroprojekt 2022

          •  BIO ovocie zo školskej záhrady

             

            Environmentálnej výchove a enviropovedomiu našich žiakov sa venujeme už niekoľko rokov. V spolupráci s Rodičovským združením pracujúcim na našej škole a Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR sme získali grant, vďaka ktorému sme vybudovali učebňu pod holým nebom, zrevitalizovali zeleň a vysadili okrasné rastliny, kríky a dreviny. Našou ďalšou envirooblasťou je úžitková ovocná záhrada, ktorú vďaka tomuto rozvojovému projektu MŠVVaŠ Enviroprojekt 2022 môžeme zrealizovať. Z podaných 264 projektov ZŠ a SŠ bolo úspešných 27 škôl a my medzi nimi.

            Naši žiaci sa môžu tešiť na bio ovocie zo školskej záhrady.

             

            Viac o projekte

             

          • Jarná nátierka

          • 1 ks tvaroh

            1 ks kyslá smotana

            soľ

            čierne korenie

            červená reďkovka 5 a viac ks podľa chuti

            jarná cibuľka s pierkami 1-2 ks podľa chuti

            Do misky dáme tvaroh, kyslú smotanu, soľ, čierne korenie, pridáme nakrájanú cibuľku a reďkovky.  Všetko dobre premiešame. Hotovú nátierku natierame na cereálny chlebík alebo pečivo podľa chuti.

            Alternatíva: namiesto jarnej cibuľky môžeme použiť cesnak medvedí.

          • Exkurzia – Klokočina

          • Dňa 26.05.2022 sa naši žiaci MŠ aj žiaci 1.-5.ročníka zúčastnili exkurzie na ranči Klokočina na Zemplínskej Šírave, kde sa venujú hlavne chovu koní a tak rozvíjať u detí a mládeže lásku k prírode, koňom a jazdectvu. Ranč je v príjemnom prostredí s výhľadom na „slovenské more“. Žiaci mali možnosť zblízka vidieť, dotknúť sa a nakŕmiť koníkov. Vzrušujúca bola jazda na koni v jazdeckom areáli, za pomoci inštruktoriek jazdenia a tú si vyskúšali skoro všetci žiaci. Boli z toho veľmi nadšení a svoj  príjemný zážitok nezabudli nakresliť, za čo dostali aj sladkú odmenu. Okrem koníkov videli žiaci aj vzácne druhy exotických vtákov a iných zvieratiek. Pobyt na ranči im spríjemnil aj zaujímavý výklad  o starostlivosti a rôzne zaujímavosti o zvieratkách, ktoré na ranči majú. Zážitky z exkurzie  boli veľmi príjemné o čom svedčia aj vyjadrenia žiakov, že sa tam ešte chcú vrátiť.

          • Slávnostné ocenenie najlepších

          • Dňa 27.5. 2022 na slávnostnej Akadémii v Sobranciach si žiaci našej školy prevzali ocenenia za skvelé výsledky v športových, talentových aj vedomostných okresných súťažiach.

            Vitrínu v škole budú zdobiť nové poháre za

            1. miesto v Super florbale mladších žiakov,

            1. miesto v Super florbale starších žiakov,

            1. miesto v Malom futbale mladších žiakov,

            1. miesto v Stolnom tenise žiakov,

            2. miesto v Cezpoľnom behu žiakov

            3. miesto McDonald´s Cup žiakov a žiačok.

            Okrem toho si Damián Bercik odniesol diplom a medailu za

            1. miesto v Cezpoľnom behu žiakov 9. ročníka 

            Marek Timko za 1. miesto v Atletickom štvorboji (1. miesto v disciplíne Beh na 60 m a 2. miesto v disciplíne Skok do diaľky).

            V talentových súťažiach Slávik Slovenska a Šaliansky Maťko obsadil v oboch súťažiach 2. miesto Kristián Sekerák.

            V Pytagoriáde P6 obsadili žiaci Tomáš Džama, Tobias Miňo a Marián Schnelly 1. – 3. miesto.  

          • Deň matiek 2022

          •  „Verím v lásku na prvý pohľad“ ... pretože som miloval moju mamu, len čo som otvoril oči."

            Existuje najúžasnejšie dieťa na svete a každá mama ho má... o tých našich úžasných talentoch svedčia fotografie. Ďakujeme Vám, mamky...

          • Lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť

          • Geológia je odbor, ktorému sa naši žiaci venujú na hodinách geografie a biológie. Vďaka nej spoznávajú nerasty a horniny, drahé kovy, spôsob ich získavania, ich zloženie i využitie v ľudskej spoločnosti. Práve žula, mramor, travertín, pieskovec, vápenec a technický kameň mali možnosť vidieť v plnej kráse v podobe veľkých dosiek v Kamenárstve STONE pri Košiciach, ktoré sa špecializuje na zákazkovú výrobu z prírodného a technického kameňa pre rezidenčné a komerčné projekty najvyššej kvality. Výsledkom ich práce je nie len pracovná doska do kuchyne, kamenné parapety alebo mramorový obklad v kúpeľni, ale aj produkty v komerčnej oblasti, v hoteloch, wellness zariadeniach, reštauráciách, výletných lodiach alebo v kostoloch.

            Zaujímavá bola aj prehliadka spracovania kameňa a výroba kamenných tabúľ, kuchynských dosiek i pomníkov pomocou najmodernejších strojov (CNC vodné lúče, leštiace stroje a iné špeciálne CNC kameňoobrábacie stroje) i počítačovej techniky. Odnesené drobné úlomky prírodného kameňa budú súčasťou školskej zbierky. Exkurzie sa zúčastnili žiaci 2. stupňa, možno sme niektorým pomohli pri výbere strednej školy, resp. budúceho povolania. Aj tu platí známe: „Lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť.“

             

          • Pomôž našej škole vyhrať výpočtovú techniku od Lidla!

          • Aj vďaka vášmu hlasu môžeme vybaviť našu školu modernými notebookmi i desktopmi, monitormi i kamerami a ďalšou technikou v hodnote až 15 000 eur! Stačí nakupovať v Lidli a zbierať balíčky nálepiek „Slovenskô ako maľované“. Vo vnútri nájdete kartičku s hlasovacím kódom, s ktorým môžete od 2. mája do 30. júna 2022 zabojovať za našu školu (Základná škola s MŠ Porúbka 20) na stránke malovaneslovensko.sk, alebo prineste kartičku do školy.

            Ďakujeme za každý hlas! 

          • Úspešný atletický štvorboj

          • Atletický štvorboj sa skladá zo športových disciplín: beh na 60 metrov, skok do diaľky, hod kriketovou loptičkou, beh na 600 m dievčatá a 1000 m chlapci. Každý súťažiaci absolvuje všetky disciplíny a hodnotí sa každý jednotlivec. Naši žiaci sa 3. mája zúčastnili okresného kola tejto súťaže a zmerali si sily s ostatnými žiakmi. V súčte bodov zo všetkých disciplín obsadil v kategórii žiakov 1. miesto Marek Timko, s najlepším časom v rýchlostnom behu 8,89 s. a  skokom 3,68 m do diaľky. Víťazovi gratulujeme.

          • Sadíme my máje...

          • „Ako nám je dobre na Slovensku bývať, na majíček rozkvitnutý každý deň sa dívať. Starosti trápenia na chvíľu nechajme, pocit šťastia i radosti všetci vychutnajme.“

            Týmito slovami sme v predvečer mája začali tradíciu stavania Mája v našej škole. S pocitom radosti, šťastia a vzájomnej lásky, piesňami a tancom sme zasadili náš prvý Máj v  rozkvitnutej školskej záhrade. Školský folklórny súbor Popričňatá nakoniec roztancoval a rozospieval všetkých. Nech sa nám tieto krásne pocity prenesú do všetkých ďalších bežných dní. Nech nám vždy svieti slniečko šťastia, pohody a pokoja. Máj, máj, máj...

          • Naše Lienky poznajú už v celom kraji :-)

          • Dnes sme sa dočkali úžasného ocenenia. 24. krajská súťažná prehliadka detskej dramatickej tvorivosti na Detských divadelných Košiciach priniesla nášmu divadelnému súboru Lienky krásne 3.miesto. V roli kozliatok sa predstavili Diana a Laura Kudlačové, Timea a Lenka Kostičové, Riško Timko, Jurko Triščák a Sárka Sabová. Skvelo zohral rolu vlka Lukáš Džama.

            Blahoželáme našim talentom a ďakujeme najmä umeleckej vedúcej Mgr. Lenke Triščákovej.

    • Napíšte nám

      Ak máte akékoľvek otázky ohľadom štúdia na našej škole, napíšte nám správu prostredníctvom tohto formulára. Na vaše otázky radi odpovieme.
      komunikujem so serverom, počkajte, prosím