• Šaliansky Maťko

          • "Tento chlapec, to som ja, Šaliansky Maťko, Maťko preto, že ma tak volajú a šaliansky preto, že som sa narodil v Šali."

            V stredu 18. januára 2023 Centrum voľného času v Sobranciach, z poverenia Regionálneho úradu školskej správy v Košiciach, organizovalo okresné kolo už 28. ročníka súťaže v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko J. C. Hronského. Okresného kola sa zúčastnilo 12 súťažiacich zo základných škôl okresu a osemročného Gymnázia v Sobranciach, ktorí boli rozdelení do troch kategórií a to podľa ročníkov, ktoré navštevujú. Náš Kristián nás úspešne reprezentoval a obsadil v 2. kategórii 3. miesto. Srdečne blahoželáme

          • Medovníčky a Vianočná party

          • K Vianociam neodmysliteľne patria medovníčky. Ich vôňa sa niesla aj našou školou. Šikovné deviatačky spolu s pani triednou učiteľkou medovníčky pripravili, upiekli, niektoré samé vyzdobili, no rozdali aj svojim mladším spolužiakom do všetkých tried. Posledný deň – 22. decembra, sa v každej triede konala Vianočná party. V rámci rôznych aktivít si žiaci  medovníčky vyzdobili a odniesli do svojich domovov. V tento deň sa školou niesli vianočné pesničky, vianočné rozprávky, hry a smiech našich detí. Aj takéto chvíle sú dôležité pre udržiavanie zdravej duševnej pohody, triednej atmosféry, socializácie a utužovaniu vzťahov v kolektíve.

          • „Kračunovo bobaľki“

          • Šesťdesiatšesť „bobaľočiek“ – žiakov našej školy spolu s vyučujúcimi priniesli 21. decembra atmosféru tradičných Vianoc na dedine, narodenia Ježiška, kolied, vinšov i povianočnej zábavy všetkým rodičom a priateľom našej školy na koncerte „Kračunovo bobaľki“ v Kultúrnom dome v Porúbke. Odmenou za pestrý, hlavne kvalitne spracovaný a predvedený program bola bohatá účasť hostí a ich potlesk.  Pre každú rodinu a hostí žiaci spolu s vyučujúcimi pripravili ručne vyrobenú drevenú ozdobu a vianočný pozdrav. Ďakujeme všetkým za milú a príjemnú predvianočné atmosféru.

          • Vianoce v Košiciach

          • Tradíciou predvianočného času vo väčších mestách Slovenska i celej Európy sú tradičné vianočné trhy. Akousi tradíciou medzi staršími žiakmi našej školy je zúčastniť sa vianočných trhov v Košiciach. Po covidovom období si ôsmaci a deviataci užili atmosféru vianočných oblátok, punču, trdelníkov, vianočných perníčkov, remeselných výrobkov z dreva, medu, vianočných kolied, svetielok, ozdôb ... Tohto roku, bohužiaľ, bez snehu. Predvianočnej atmosfére to však neubralo na kráse.

          • Ing. Martin Danilák na besede so žiakmi

          • Ing. Martin Danilák rád navštevuje našu školu a obohacuje poznatkami našich žiakov. V rámci Enviroprojektu 2022 zrealizoval prednášku na tému Ovocie plné vitamínov. Priblížil im význam hlavne tých druhov ovocia, ktoré sme aj my vysadili do ovocného sadu v okolí našej školy.  Ing. Danilák sa venuje netopierom, ich pozorovaniu a výskytu v našom okolí, preto boli netopiere témou ďalšej prednášky v tento deň. Prednášajúci priniesol každému žiakovi pracovný zošit, ktorý spolu s vyučujúcimi vyplnili.

          • Enviroprojekt 2022

          • Úspešný rozvojový enviroprojekt MŠVVaŠ „Naj še nam tu zdravo žije“ sme spolu s našimi žiakmi realizovali v areáli našej školy, kde sme pomocou finančných prostriedkov z tohto projektu vysadili ovocný sad z rôznych druhov ovocia našej flóry. Žiaci s radosťou zmenili činnosť v školských laviciach za prácu v záhrade. Mladší  žiaci v rámci vyučovacích predmetov Technika a Viem, čo zjem pripravili chutný jablkový džús, jablkové pyré a v školskej sušičke ovocia žiaci sušili jabĺčka. Už sa tešíme na to, ako raz budú žiaci  spracovávať jabĺčka, hrušky či slivky z našej novovysadenej ovocnej záhrady.

            VIac na stránke: 

            ENVIROPROJEKT 2022 - Prírodné a kultúrne dedičstvo v okolí školy

            Sadenie stromčekov

            Jabĺčka 

          • Školské kolo PYTAGORIÁDY

          • Okrem umeleckých súťaží sa v škole venujeme aj súťažiam a olympiádam vedomostným. Veľkú obľubu u žiakov má postupová súťaž Pytagoriáda, ktorej sa zúčastňujú najlepší matematikári tried. Žiaci súťažia v kategóriách P3 až P9, teda od 3. po 9. ročník. Školské kolo sa uskutočnilo na našej škole v dňoch 7. a 8. decembra 2022. Úspešným riešiteľom sa stal ten, kto získal aspoň 10 bodov. V tomto šk. roku sa do súťaže zapojilo 21 žiakov.

            Aj tento rok sme mali úspešných riešiteľov v týchto  kategóriách:

            P4 – Lukáš Džama,

            P5 – Marek Cifrák, Kristián Sekerák,

            P8 -  Michal Gavula.

            Všetci štyria postupujú na okresné kolo, ktoré sa uskutoční 20. marca 2023 v Sobranciach.

            Gratulujeme úspešným riešiteľom školského kola a držíme palce v okresnom kole.

      • Napíšte nám

        Ak máte akékoľvek otázky ohľadom štúdia na našej škole, napíšte nám správu prostredníctvom tohto formulára. Na vaše otázky radi odpovieme.
        komunikujem so serverom, počkajte, prosím