• „Nechajte ma byť takou, aká som.“ Príbeh Anny Frankovej

          • Dňa 16.11. 2022 sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili putovnej výstavy o Anne Frankovej v Sobranciach. Niesla sa pod názvom „Nechajte ma byť takou, aká som.“

            Tu sa prostredníctvom žiakov Gymnázia v Sobranciach, ktorí túto výstavu pripravili a formou rovesníckeho vzdelávania prezentovali, dozvedeli o silnom príbehu nemeckej Židovky Anny Frankovej, ktorá sa počas 2. svetovej vojny ukrývala spolu s rodinou a priateľmi v holandskom Amsterdame pred nacizmom.

            Známy je aj denník Anny Frankovej, ktorý sa stal jedným zo symbolov tragického osudu miliónov ľudí židovského pôvodu počas druhej svetovej vojny. Dostala ho na svoje trináste narodeniny, no vtedy ani netušila, aké významné posolstvo bude niesť. Listy denníka vypĺňala počas dvoch rokov svojho života, keď sa ukrývala pred nacistickým režimom.

            V denníku zachytáva svoje vnímanie sveta okolo, strasti, stratu súkromia, obavy, ale aj pocity lásky a nádeje na svetlú budúcnosť.

            Táto medzinárodná putovná výstava z dielne Anne Frank House v Amsterdame zoznamuje na pozadí príbehu Anny Frankovej mladú generáciu s aktuálnymi témami, ako sú diskriminácia, extrémizmus, antisemitizmus, popieranie holokaustu a rasovú nenávisť. Je zdvihnutým prstom v demokratickej spoločnosti, v ktorej žijeme.

             

          • Zlatý matičný hlások

          • ,,Špivanki, špivanki dzeže sce še vžaľi, či sce z ňeba spadľi a či v haju rošľi.

            Z ňeba me ňespadľi, v haju me ňerošľi, ľem nás šikovne dzivčatá i parobčatá našľi.“

            Dňa 24. novembra  sme sa zúčastnili regionálnej súťaže ,,Zlatý matičný hlások“, ktorej hlavným cieľom bolo pestovať a rozvíjať u detí cit ku kráse svojho regiónu, prírody, ľudového umenia a spoznávať kultúrne dedičstvo našich predkov. Ľubozvučné melódie predniesli žiaci  mnohých základných škôl z okresu Sobrance i Michalovce.  Nechýbali sme aj my. Zo súťaže sme si doniesli krásne Zlaté pásmo, ktoré vyspieval Kristián Sekerák, žiak 5. ročníka a Bronzové pásmo, v ktorom sa umiestnila žiačka 1. ročníka  Emka Triščáková. Spevákom ďakujeme za reprezentáciu našej školy a srdečne BLAHOŽELÁME.

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            dňa 18. novembra 2022 (piatok)

            udeľuje riaditeľka ZŠ s MŠ Porúbka žiakom 1. –  9. ročníka 

            riaditeľské voľno z organizačných dôvodov.

            Zároveň oznamujeme, že z uvedeného dôvodu bude prerušená

            aj prevádzka školskej jedálne, ŠKD a MŠ.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • ,,Knihy nám prinesú múdrosť automaticky, ale môžu byť aj cestou, ako sa k nej dostať.“

            Medzinárodný deň školských knižníc vyhlásila Dr. Blanche Wools, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva. Pripomína sa od roku 1993. Tento deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu ku knihám, školskej knižnici, čítaniu a poznávaniu a získavanie väčšieho počtu milovníkov literatúry. Pripomína sa každý štvrtý októbrový pondelok. Tento rok pripadol tento deň na 22. októbra.

            „Kvetiny a knihy sú pre mnoho ľudí práve tak potrebné ako denný chlieb.“

            Aj v tomto školskom roku si tento deň aktívne pripomenuli aj žiaci našej školy. Oslavy školskej knižnice sa u nás začali tvorbou záložiek žiakov 5. – 9. roč. na hodinách výtvarnej výchovy. Výrobou záložiek sme sa zapojili do projektu Záložka do knihy spája školy. Vyrobené záložky si naša škola vymenila s partnerskou školou  Gymnáziom v Pezinku.

            Oslavy školskej knižnice pokračovali 22. októbra návštevou knižnice žiakov 1. a 2. ročníka. Tu ich privítala pani knihovníčka spolu s Elzou a Olafom, ktorí si pre deti pripravili zaujímavé aktivity. Na pomoc si zavolali aj kamarátov piatakov, ktorí deťom čítali knihu o Elze a Olafovi.  Na druhý deň si druháčikovia priniesli do školy obľúbenú knihu, z ktorej potom čítali ostatným kamarátom v triede.  Cieľom aktivít bolo zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici a k čítaniu prostredníctvom spoznávania nového.

            ,,Svet je nádherná kniha „, ale nemá cenu pre toho, kto v nej nevie čítať!“

          • Potešenie pre našich rodičov a starkých

          • Posledný októbrový deň v škole bol nezvyčajne rušný. Školskou jedálňou sa rozliehal nádherný spev, smiech aj potlesk za tanečné kreácie, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani v SĽUKu. Kolektív učiteliek pripravil pestrý program s ľudovým rozprávaním, básňami, piesňami aj tancom. Programom na ľudovú nôtu si žiaci chceli uctiť a poďakovať sa svojim rodičom a starým rodičom za ich lásku a pomoc. Žiaci tradične nesklamali a ukázali, že v sebe skrývajú malých umelcov.

          • Ako sa správne starať o zúbky

          • Dňa 19. októbra 2022 sme v našej škole privítali dentálnu hygieničku, Bc. Martinu Ivanovú.  Žiakom 7- 8. roč.   a prvého stupňa  porozprávala  ako sa správne starať o zuby. Vysvetlila im, prečo je dôležitá zubná hygiena, ako si treba čistiť zuby, prečo je dôležitá pravidelná a dôkladná starostlivosť o zuby mliečne a aj tie trvalé. Poučila ich o tom, že je dôležité čistiť aj medzizubné priestory, aké kefky a pasty by mali používať, ako často kefku meniť. Žiakom sa beseda páčila, aktívne sa zapájali do diskusie a sľúbili, že sa o zuby budú dobre starať.

            Držíme im palce.

      • Napíšte nám

        Ak máte akékoľvek otázky ohľadom štúdia na našej škole, napíšte nám správu prostredníctvom tohto formulára. Na vaše otázky radi odpovieme.
        komunikujem so serverom, počkajte, prosím